{ "title": "Ağır Depresyon", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/agir-depresyon.jpg", "date": "19.01.2024 07:05:59", "author": "Yarlık", "article": [ { "article": "
Ağır depresyon, her yaşta görülebilen, nöbetlerle gelen özelliğe sahip, tedaviye cevap veren psikiyatrik hastalıklar arasındadır. Majör depresyon olarak bilinir. Toplumun her kesimini etkisi altına alabilen rahatsızlık, psikiyatrik hastalıklar içinde en fazla görülen türdür. Bu rahatsızlığı olanlarda karamsarlık, keder, elem ve umutsuzluk duyguları, önceden keyif aldığı uğraşlardan, ilgi duyduğu nesnelerden uzaklaşma ve hayattan zevk alama durumu oluşur. Yaşanan durum tüm yaşantıyı etkisi altına alarak, ders çalışma, iş hayatı, uyuma, yeme ve eğlenme gibi tüm faaliyetleri etkiler. Kişide yoğun bir şekilde çaresizlik, değersizlik duyguları egemen olur. Rahatlık duygusu çoğunlukla hissedilmez. Görülen belirtiler sürekli olarak devam eder ve hafiften şiddetliye doğru değişiklik gösterir. Tedavi edilmediğinde, çoğunlukla altı ay süresince devam eder. Bazı kişilerde yaşamlarında bir defada yaşasa, genellikle tekrarlayan bir rahatsızlıktır.

Ağır depresyon geçiren kişide görülen değişiklikler nelerdir?
Kişilerin ağır depresyon geçirdiğini düşünmek için, bu belirtilerden en az dördünün bir arada ve en az iki hafta süreyle görülmesi gerekir.

Ağır depresyon nedenleri ve risk faktörleri nedir?
Ağır depresyon tedavisi nasıl yapılır?

Tedaviye başlanması için, öncelikle bunun sebebinin belirlenmesi gerekir. Sorun yaratan durumun düzeltilmesi çoğu zaman tedavi için yeterli olmaktadır. Tedavi planlanırken hedefler belirlenmelidir. Hedeflerin doğru belirlenmesi, rahatsızlığın izlenmesine ve denetlenmesine olanak verir. Hastalara uygulanacak ilaç tedavisiyle, her şeyin yolunda gittiği duygusu oluşturulabilir. Tedavi aşamasında hastalar önemli kararları almayı daha sonraya ertelemelidir. Bunun nedeni bu aşamada doğru kararların alınamamasıdır. Hastanın kendisiyle ilgilenmesini sağlamak gerekir. İlaç tedavisi çoğu vakalarda tek başına tedaviyi sağlasa da yanında terapi uygulanması başarı şansını arttıracaktır. İki tedavi yolunun aynı anda uygulanması tavsiye edilmektedir. Rahatsızlık tekrarlayıcı özellikte olduğu için, terapi sayesinde hastalar kendini daha güçlü hissedebilir. Bu da tekrarları önleyici bir tedbir niteliğindedir. Hastaların bu dönemde beslenmelerini dikkat etmesi, ailesinden destek görmesi tedavinin çabuk sonuçlanmasına katkı yapacaktır.
" } ] }