{ "title": "Alkol Bağımlılığı", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Alkol-Bagimliligi-56.jpg", "date": "21.01.2024 15:59:24", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Alkol bağımlılığı, kişinin alkollü içeceklere tutkunluk derecesinde bağlı olması durumuna alkol bağımlılığı (Alkolizm) denir. Alkol bağımlılığı olan kişiye alkolik adı verilir. Alkolik kişi, alkolün kendisine zararlı olduğunu ve yaşamını etkilediğini bildiği halde içmekten kendini alamayan kişidir.

Alkol alma sebeplerinden en önemli olanı zevk almak ve duyguları düzeltmektir. Bunların yanında alkolik yaşam tarzı, stresle başa çıkma ve alkol içme tutkusu gibi nedenleri de bulunmaktadır. Alkol bağımlısı kişinin, içmek için her zaman bir nedeni vardır. Neşesizlik, mutluluk, gerginlik, parti, arkadaş toplantısı, doğum günü, tatil ve bunun gibi içme fırsatları sonsuzdur. Alkole olan bağımlılık ilerledikçe sorunlar artar, gizlice içmeye başlar, yalnız içmeye başlar, şişeleri saklar, sorunu örtmeye çalışır. Suçluluk ve pişmanlık duyar, bunu bastırmak için daha çok içer. Bu şekilde depresyona yol açar. Aynı zamanda gece uyanır, uyku kalitesi bozulur, panik nöbetleri artar. Nefes darlığı ve ağrılar artar, bunu bastırmak için de daha çok içer.

Alkol bağımlılığının fiziksel belirtileri; avuç içi kızarıklık, kırmızı burun, elde tremor, sigara yanıkları, gözün kornea tabakasında yağ halkası, morartılar, el ve ayaklarda kısmi felçler görülmektedir. Bu belirtilerin yanında alkol bağımlısı olan kişinin sosyal hayatında terk edilme, boşanma, yasal sorunlar, ev-iş sorunları, trafik kazaları ve cezaevi gibi geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmaktadır.

Alkol bağımlılığının bedensel sonuçları; körlük, kan hastalıkları, karaciğer sirozu, beyincik hasarı sonucu denge kaybı, felçler, erken bunama, yüksek tansiyon, zatürre, pankreas iltihabı, kalp büyümesi gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Ayrıca depresyon, hafıza kayıpları, intihar, paranoya gibi psikolojik sorunlarda yaşanmaktadır.

Alkol bağımlılığı tedavisi nasıl yapılır?

Alkol bağımlılığında aşırı sarhoşluk durumunda şok durumu ortaya çıkmazsa özel bir tedavi gerekmez. Fakat tedbiren hastaneye götürülmesi ve kusturulması uygun olur. Eğer hastada şok ortaya çıkarsa hemen hastaneye götürülmesi gerekir. Alkol bağımlılığı tedavisinde hastaneye yatmadan ayakta, yoğun bir tedavi programıyla tedavi başarıya ulaşmaktadır. Ayakta tedavi olunması kişiyi sosyal yaşamından uzaklaştırmaz. Alkolik olan kişi ev ve aile yaşamı içinde alkolden uzak kalmayı başarmayı öğrenir. Bağımlılık tedavi merkezi (BATEM) ayaktan tedavi programları geliştirmiştir.

Alkol madde tedavi merkezlerinde, tekrar kullanmayı önleme, yaşam tarzını değiştirme, bağımlılık eğitimi ve aile fertlerinin tedaviye katılması öncelikli olarak yapılması gerekenlerdir. Gerekli olduğu durumlarda yatarak da tedavi programlarına yer verilmektedir.

Alkol bağımlılığı tedavisi üç ayrı dönemden oluşmaktadır. Arındırma dönemi, erken iyileşme dönemi ve gelişim dönemidir.

Alkol bağımlılığı tedavisinde ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Bu tedavi mutlaka yetkili doktor kontrolünde ve uygun bir klinikte yapılmalıdır. Bunun yanında, son zamanlarda psikoterapi tedavisinde de başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
" } ] }