{ "title": "Amigdala", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/amigdala.jpg", "date": "21.01.2024 05:01:13", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Amigdala, Beyinde bulunan bir bölümdür. Beynin hipotalamus bezinin üzerinde bulunan ve badem şeklinde olan amigdala, beyinde temporal lobların derinliklerinde nöronların meydana getirmiş olduğu bir bölümdür. Genellikle çok fazla bilinen bir bölüm olmaması bu parçanın önemsiz olduğu anlamına gelmez tam tersine beynin önemli parçalarındandır. Her insanda kulak organından birkaç santimetre uzakta olan iki adet amigdala vardır. Bu amigdalalar insanların duygusal ve zihinsel durumları ile ilişkilendirilen ufak kitlelerdir. Şeklinin bademe benzetilmesinden ötürü Yunanca da kökenli Amigdala ismin almıştır.

Amigdalanın fonksiyonları; insan vücut yapısı için çok önemlidir. Bu kitlenin olmaması demek tüm duyguların kaybedilmesi demektir. Yani amigdala kişilerini duygusal ve sosyal tepkimelerinin yanı sıra yaşadığı ve hatırladığı anılarından da sorumludur. Amigdala sinir hücrelerinin beyinde bulunan neokorteks ve görsel korteks gibi merkezlerine bağlanması ile fonksiyonlarını gerçekleştirir. Bununla beraber amigdala sinir sistemi içerisinde önemli bir yere sahip olan limbik sisteminin de önemli bir parçasıdır. Amigdala ile ilk ilgili bilgiler on dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkmıştır. İnsanların duygusal olarak hissettikleri tüm hislerin oluşmasını sağlayan beyin kitlesidir. Amigdala bir insanın tüm anılarını ve tüm yaşantısını depolama görevi üstlenir.

Amigdala, kadınlarda ve erkeklerde yapılan araştırmalarda tüm yaşanan sosyal yaşantıya ve tüm duysal tepkilere karşı farklılıklar göstermiştir. Herhangi bir insanın bir başka insanın içerisinde bulunduğu duyguları hissedilmesini sağlayan aslında amigdalanın ta kendisidir. Buna en güzel örnekte korku, mutluluk, aşk gibi duygulardır. Yani bir insanın hissettiği korkuyu aynı anda sizin de hissetmenize neden olur. Örneğin birinin öldürüldüğünü görmek veya öldüğünü görmek gibi.

Amigdala aynı zamanda tüm insanların duygusal olaylara karşı vereceği tepkilerdir. Yani geçirmiş olduğu korku dolu bir olayda kendini koruma içgüdüsünün devreye girmesidir. Aynı zamanda yaşanan bu korkunç olayın hafızada depolanmasını sağlayarak tekrar yaşanması durumunda hatırlatıcı olarak karşımıza çıkar.

Amigdala görevleri
Her insanda zaten var olan bu amigdalalar bozuk olduğunda veya bozulduğunda ise bu kişilerin hiçbirinde çok korkunç olaylarda bile tepki vermediği görülmüştür. Bu durum sayesinde amigdala ile korku arasındaki ilişkinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Birçok yapılan amigdala araştırmalarında hem davranışsal hem de duygusal problemlerin sebep olduğu belirlenmiştir.

Amigdala bozukluğunun sonuçları
Amigdalası normalden daha büyük olanlarda ise bipolar bozukluğu meydana gelir. Bu tür olan kişilerde ise çok küçük korkuları bile büyük boyutlarda hissetme görülmüştür. Amigdala da meydana gelebilecek olan bozukluk ve rahatsızlıklar kişilerin psikopat davranışlar sergilemesine neden olur. Günümüzde halen araştırmaları devam eden amigdalanın yaşananları nasıl depoladığı, duyguların ne şekilde işlediği ve yeniden nasıl gün yüzüne çıkarmayı başardığı anlaşılamamış ve bulunamamıştır. Araştırmalar halen devam etmektedir.
" } ] }