{ "title": "Anksiyete Bozukluğu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/anksiyete-bozuklugu(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:49:41", "author": "Mert", "article": [ { "article": "Anksiyete bozukluğu, kişinin sürekli bir şeylerden kaygı duymasıdır ve her an başına kötü bir şey gelecekmiş gibi hissetmesidir. Örneğin; yolda yürürken sürekli bir taksinin gelip onu çarpacağını düşünmesi ya da her an için anne babasına bir şey olacağını düşünmesi gibi. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişi günlük yaşantısındaki her olay karşısında büyük endişe taşır. Sürekli aklından senaryolar kurarak kötü şeyler olacağının hislerini kurmaya çalışır. Bu duruma yaygın kaygı bozukluğu da denilmektedir. Bunun nedeni ise kişilerin belirli bir yer ve zaman olmadan az ya da çok kaygı taşımasıdır.

Kaygı aslında günlük hayatta hepimizin yaşayabileceği bir durumdur ve bu çok doğaldır. Fakat kaygının derecesi kişinin yaşamını etkileyecek kadar ileri dereceye ulaşırsa bu durumda anksiyete bozukluğu meydana gelmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan kişi kendini sürekli endişe içinde hissetmektedir. Bu da kişinin kendini her olay karşısında tetikte hissetmesi, çabuk yorulması, odaklanma güçlüğü yaşaması, aşırı unutkanlık, sinirlilik, kas gerginliği ve uyku bozukluğu gibi sonuçlar yaşamasına neden olmaktadır.

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duygusal Belirtiler: Anksiyete bozukluğunun duygusal belirtileri aşırı korku, kişinin yapacağı bir işte konsantre bozukluğu yaşaması yani odaklanma güçlüğü, sürekli sinirli ve gergin olma durumu, her durumda en kötü olanı düşünmek, asabi davranma ve olaylar karşısında aceleci olma, kişinin sürekli kendini tehlikede hissetmesi gibi durumlar yer almaktadır.

Fiziksel Belirtiler: Anksiyete bozukluğu kişide bazı fiziksel semptomların görülmesine de neden olmaktadır. Bunlar arasında kalp çarpıntısı, aşırı terleme, mide bulantısı ya da midede oluşan ağrılar, nefes almada güçlük yaşama, titreme ve tikler, yorgunluk ve uykusuzluk yer almaktadır.

Ayrıca anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin hepsinde bu belirtilerin yanı sıra depresyon da görülmektedir.

Anksiyete Bozukluğu Türleri Nelerdir?
Anksiyete Bozuklu Nasıl Tedavi Edilebilir?

Anksiyete bozukluğu tedavisi bilişsel-davranışsal terapi ve maruz bırakma terapisi ile yapılabilmektedir. Ayrıca hekim tarafından verilen antidepresan ilaçları ile de anksiyete bozukluğu tedavisi uygulanabilir, bunun yanında mutlaka terapi görülmesi gerekmektedir.
" } ] }