{ "title": "Anksiyete Tedavisi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/anksiyete-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 06:28:40", "author": "Erdemer", "article": [ { "article": "
Anksiyete Tedavisi, Anksiyete, kaygı, tasa, korku ve evhamlı şeklinde görülen derin iç sıkıntısı, kalp sıkışmasıdır. Hafif bir kaygıdan derin bir korku durumuna göre değişik şekillerde orta çıkmaktadır. Anksiyete'de içindeki kimsenin özellikle hiçbir neden olmaksızın kendini huzursuzluk ve korku içinde duyar ve riskli beklemenin verdiği sıkıntıyı yaşamaya başlamaktadır. Anksiyete, kişiye ait bir hastalık olmasının yanı sıra bazı halk arasında da panik atak buna benzer korkulu dakikalar ve bu tip davranışlar biçiminde hastayı inceleyerek ile tanı konulmaktadır. Farklı bir biyolojik, fizyolojik sorun teşkil etmediği sürece bedende başlayan ağrılar, sızılar biçiminde psikolojik nedenli bozukluktur. Anksiyete bir uyarı sinyalidir; bir şeyin yapılması gerektiğini uyaran sübjektif bir alarmdır.

Bu kimse sık, sık, günlük olaylar karşısında beklentinin üzerinde büyük bir tasa seviyesini yaşar. Zihni genellikle felaketkere dayalı senaryolaru ile doludur. Misal, çocuğu eve bir ya da iki saatlik gecikmesi durumunda, bu gecikme \" mutlaka izinsiz bir yere uğradı\", \" acaba çocuğumu kaçırdılar\" gibi tasa ve kaygıdan oluşan düşünceleri vardır. Kimse olaylar karşısında hafif bir korku endişesinden panik derecesine kadar farklı yoğunluklarda kaygı yaşayabilirler. Bundan dolayı en fazla kaygılanma bozukluğuna bağlı kimselerin yalnızca bu durumlarla birlikte, hemen her duruma bağlı oluşan belirli bir yer, zaman veya bu duruma olmaksızın çok ya da az kaygı yaşamasıdır.

Anksiyete hastalığının en yaygın bozukluğu olan nasıl kişilerdir?

Kişiler halk arasında endişeli ve kuruntulu bir yapıya sahiptir. Huzursuz ve giderek sabırsız, bir halde fazla heyecanlanan ve ürkek kişilerde bulunur. Vücutta ve yüzünün görüntüsü oldukça gerginliğe sahiptir. Cilt yüzeyi soluk, el, ayak ve koltuk altları gibi ter bezlerini oluşturan yerler oldukça teri gösterir. Bundan dolayı baş ağrıları başlar, alın ve ensede de ağrılar olmaya başlar. Bunlarla birlikte boyun ve sırt ağrıları da ilave olmaktadır. Çoğu kimselerde önemsenmeyen bulgularda bile panikledikleri veya bu bulgular üzerinde olumsuz neticeleri bile düşündükleri görülmektedir. Endişe görülen konularda asıl olabilmesi için veya ortaya çıkan neticelerinden dolayı, bu kişiler bunları yaşamadan korku ve kederinin fazlalığı, zamanı ve sayısı daha fazladır. Farklılık gösteren durumlarda olabilecek en kötü olayların bile başına dert olacağını düşünerek, kişi kendini sürekli gam içinde olduğu ve ağlamaya hazır olduğunu hissetmektedir. Bu kabuslar birbirine benzeyen korkulu rüyalar bile görebilmektedir.

Anksiyete hastalığı olan kişilerde birçok fiziksel rahatsızlık meydana gelebilir. Bunlar

Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete Tedavisi Nasıl Olur?

Hekim hastaları bilgilendirerek acele etmeyip ve eleştirmeden süre bitimine kadar dinlemektir. Rahatsız olan hastayı ikna etmek ve semptomlarla bu rahatsızlığın kökenini hastaya açıklamak oldukça önemlidir. Bu hastalık nedenli olduğunu teşhis ve tanısını bularak hastaya iyi öğütlerde bulunarak ve tedavi amaçlı uygun ilaç süreci uygulanmaktadır. Psikolojik rahatsızlığın yanında fiziki rahatsızlık da göz önünde tutulmalıdır. Akut denilen bir panik nöbeti, miyokart enfarktüsünün belirtilerini vererek bu hastalığın olduğumu diye tetkikler yapılmaktadır. Hastalık nöbetlerine göre tedavi süreçleri hazırlanmaktadır.
" } ] }