{ "title": "Atipik Psikoz", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/atipik-psikoz.jpg", "date": "20.01.2024 15:10:07", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "Atipik Psikoz, şizofren, bipolar, paranoid bozukluk, şizofreniform bozukluk, şizoaffektif bozukluk ya da kısa reaktif psikoz gibi herhangi bir psikolojik tanı konulamayan, herhangi bir hastalık grubuna dahil edilemeyen, kendine özgü bazı özellikleri olan psikoz vakalara verilen addır. Yani özetle tipik özellikler sergilemeyen psikolojik bir tablodur. Örnek verilecek olursa kadınların aybaşlarında ya da doğum sonrasında yaşadığı geçici birtakım psikoz durumlar Atipik psikoz olarak adlandırılır.

Atipik psikoz vakalar her insanda görülebilir. Özellikle bireyler ergenlik dönemindeyken, ergenliğin getirdiği bazı etkiler yüzünden hiçbir psikolojik hastalık sınıfına girmeyen bazı atipik psikozlar yaşayabilir ya da yaşarlar. Şimdi bu yazımızda çok nadir olarak karşılaşılan, kendine özgü bir adı bile olan, tarihsel öneme sahip olan bazı atipik psikotik hastalıklardan bahsedeceğiz.

Otoskopik Psikoz

Atipik psikoz hastalıklardan biri olarak değerlendirilen otoskopik psikoz, hastanın kendi vücudunu ya da eli, ayağı gibi vücudunun bir parçasını sanki karşısında görüyormuş gibi algılamasıdır. Kişinin karşısında ya da yanında ondan ayrı bir şekilde gördüğü bu görüntü genellikle renksiz ve de saydamdır. Ancak kişi karşısında kendisinden bir parça ya da vücudunun tamamını belirgin bir şekilde görür ya da algılar. Hastanın gördüğü bu görüntü daha önce herhangi bir belirti olmadan aniden karşısına çıkar ve de hasta bu algıladığı görüntüsünün kendisini taklit ettiğini görür. Bu hastalık görselin yanında işitme gibi ya da başka bir duyu ile ilgili olarak da ortaya çıkar. Bu hastalıkta kişi durumun bir yanlış algılama meselesi olduğunu algılayabilir ancak durumu üzüntüyle ya da şaşkınlık ile karşılamaktan başka yapabileceği bir şey yoktur.

Capgras Sendromu

Bu atipik psikoz bozukluk şizofreniye biraz benzer. Bu atipik psikozda hasta, şizofreni de olduğu gibi olmayan kişiler görmek yerine, gördüğü gerçek kişilerin aslında kendileri olmadığına, başka insanların bu kişilerin yerine geçtiğine inanır. Mesela hasta annesinin aslında o olmadığına ajan gibi birisinin annesini kaçırıp onun yerine geçtiğine inanır.

Fregoli (Bin bir Surat) Sendromu

Bu atipik psikozda ise kişi kendisine kötülük yapacak birisi olduğuna inanır. Bu kendisine kötülük yapacak kişinin de sanki değişik yüzler takıp yanına yaklaşmaya çalışacağını zanneder. Bu sendromu yaşayan kişi mesela kardeşini, kardeşinin maskesini takıp onu öldürmeye gelen düşmanı ya da bir FBI ajanı zanneder. Kişi bu düşmanının ayrıca sürekli maske değiştirip başka kişiler kılığında karşısına çıktığına inanır. Bu atipik psikoz hastaları kişilere bu yüzden zarar verebilirler.

Cotard Sendromu

Bu atipik psikozda ise hasta nihilist sanrılı bazı düşüncelere kapılır. Hasta sadece toplumda oluşturduğu yerine ya da gücünü kaybettiğini yok olduğunu düşünmekten ziyade kalp, dalak, göz ya da el gibi bütün organları ya da bütün vücudunun yok olduğunu ya da yitirdiğini düşünür. Bu atipik psikoz ölümsüzlük sanrıları da getirebilir. Bu sendrom genellikle depresif veyahut şizofrenik bir epizodun hemen öncesinde görülür. Genelde bir iki gün ya da birkaç hafta sonra geçer.
" } ] }