{ "title": "Bağımlı Kişilik", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/bagimli-kisilik.jpg", "date": "21.01.2024 07:05:42", "author": "İlker", "article": [ { "article": "
Bağımlı kişilik, bu kişilik bozukluğu bulunan kişiler başka kişilere karşı aşırı güvenme, teslimiyetçi davranış ve dayanma sergilerler. Bu yapıdaki kişilerin bağımlı ve teslimiyetçi olmalarının nedeni başkalarının yardımı olmadan bir şey yapamayacaklarına inanıyor olmalarıdır. Bu kişiler yalnız kalamaz, alkol ve madde bağımlılığı yüksek, depresyona girme olasılığı fazla olur. Bunun nedeni bağımlı oldukları kişilerin ya da kişinin yaşamlarından çıkmaları veya bu kişilerin eleştirilerine maruz kalmaları halinde kendilerini reddedilmiş hissederek, boşluğa düşmelerinden kaynaklanır. Bağımlı kişilik yapısında olanların birilerine bağımlı olma eğilimi nedeniyle bu kişiyle olan ilişkisinde kendisini bırakmaması önem taşıdığından duygusal, fiziksel ve cinsel istismara uğrama olasılıkları çok yüksektir. Bağımlı olunan kişinin terk etmesine engel olabilmek için her türlü acıya ve aşağılanmaya katlanmak zorunda kalırlar. Kendi özgüvenleri düşük olduğu için, bunu bağımlı oldukları kişiyle telafi etmeye çalışırlar. Bu yüzden taviz vermeye hazırdırlar. Bağımsız çalıştıkları işlerinde başarısız olur, rahat edemezler. Verilen sorumluluklardan kaçınır, ciddi karar verme aşamasında endişeli olurlar.

Bağımlı kişilik özellikleri nelerdir?
Bağımlı kişilik bozukluğu olan anneler kendi çocuklarında da bu sorunla karşılaşabiliyorlar. Burada kalıtsal olarak bir geçiş söz konusu olduğu gibi, çocukların yetişme aşamasında annelerin bunu çocuklara yüklemesi dikkat çekicidir. Yetişme döneminde çocuklar üzerinde aşırı koruyucu ve uyarıcı olmak bu zemini hazırlıyor. En küçük bir harekette çocukları uyarma yerine onlara biraz zaman verilmelidir. Bu hareketlere dikkat edildiği zaman, çocukların kendine güvenen bireyler olarak yetişmeleri sağlanabilir.
" } ] }