{ "title": "Bağımlılık", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/bagimlilik.gif", "date": "21.01.2024 06:58:02", "author": "Abdülbedi", "article": [ { "article": "
Bağımlılık, zarar veren sonuçları olmasına rağmen zorlantı şeklinde madde arama ve kullanmayla karakterize olmuş, sürekli hale gelmiş ve tekrarlayıcı bir beyin rahatsızlığıdır. Bu soruna zarar verici davranışlar eşlik eder. Bu hem beyni hem de davranışları etkileyen bir rahatsızlıktır. Fakat tedavi edilebilir bir sorundur. Hastalığın gelişiminde ve ilerlemesinde biyolojik ve çevresel etkenler rol oynar. Bağımlılık bir sürecin sonunda gelişir. Kişi bu süreçte bazı evrelerden geçmektedir. Başlangıçta deneme amaçlı başlayan kullanım, ardından sosyal kullanıma, daha sonra kötüye kullanıma ve sonuçta bağımlılığa dönüşür. Bu yüzden bağımlılığın erken dönemde teşhis edilmesi olumsuz sonuçların önlenmesinde etkili olur. Bağımlılık alkol kullanımı, sigara alışkanlığı, seks alışkanlığı, alışveriş bağımlılığı gibi değişik faktörler üzerinde gelişebilir.

Bağımlılık nasıl belirlenir?

Bağımlılık tanımlaması sayılan belirtilerin bir yıl içinde en az 3 tanesinin bulunmasıyla yapılabilir.
Bağımlılığı arttıran çevresel etkenler nelerdir?
Ergenlik dönemi bağımlılık açısından neden daha risklidir?

Bu dönemde kişilerde yargılama ve karar verme becerileri daha gelişmekte aşamasında olduğunda, risklerin değerlendirilmesi kısıtlı şekilde olur. Bu yüzden gençler bağımlılık konusunda daha zayıf olur. Gençlere bu konuda doğru bilgilerin verilmesi, onları koruyabilmek için faydalı olur.

Bağımlılık tedavisi nasıl yapılır?

Bağımlılığın tedavisinde davranış değişimlerinin hedeflendiği etkin yöntemler uygulanır. Tedavi farklı aşamalardan oluşur ve uzun süre devam eder. Herkes için farklı bir tedavi şekli kullanılır. Kişinin ihtiyaçlarına uygun, üretken olmasını sağlayacak hedefler belirlenir. Tedavinin gerekli olduğu kadar devam etmesi gerekir. Erken bırakıldığında, bağımlılık etkisi yapan şeye geri dönüş olabilir. Hastalara bireysel ve grup terapileri uygulanır. Bunların yanında ilaç tedavileri kullanılabilir. Hastaların öncelikle tıbbi arındırma tedavisine öncelik vermek gerekir. Bu tedavide maddenin vücuttan arındırılmasına çalışılır. Bu sırada oluşacak belirtiler ilaçlarla yok edilmeye çalışılır. Hastalarda iyileşme süreci oldukça uzun sürer. Tedavi bittikten sonra bile, bağımlılığa geri dönüş olabilir. Bu nedenle bağımlılık tedavisine sürekli olarak tekrarlanma ihtiyacı duyulabilir. Tedavi sırasında hastanın çevresel etmenlerden olumlu olarak etkilenmesini sağlayacak önlemlerinde alınması gerekir.
" } ] }