{ "title": "Bağlanma Korkusu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/baglanma-korkusu.gif", "date": "20.01.2024 11:39:54", "author": "Ortunç", "article": [ { "article": "
Bağlanma korkusu, insanların uzun süreli ilişkiye girmekten ve bağlanmaktan duyduğu korkudur. Bu korkuyu yaşayan kişiler, bunun için ebeveynlerini suçlarlar. İlişkilerde bağlanma, karşı tarafa güvenme, yakınlık kurma, kişinin kendisini güvende hissetmesi ilişkinin devam ettirilmesi açısından önemlidir. Bunların sağlanamaması yüzünden, çoğu ilişki yıpranmaktadır. Geleceğin neler getireceği hakkında kişinin kuşkuları olması nedeniyle bağlanma korkusunun yaşandığı görülmektedir. Bu etkiyle karşı tarafın hatalarını, kusurlarını görmek, bunları biriktirmek zaten ilişkilerin başlamadan bitmesine neden olmaktadır.

Çocukluk döneminde öğrenilenler

Bebeklerde yaşanan gerilimi ya da stresi kendi başlarına giderebilme ve sakinleşme becerisi bulunmamaktadır. Bu dönemleri yaşadıklarında, anne ve babasına, bakıcılarına yönelerek, bunlardan duygusal destek almaya çalışırlar. Fakat bu kişilerden ilgisiz ya da aşırı müdahaleci olan bir tutumla karşılaşırlarsa, bebeğin öğrendiği sadece bu kişiden kaçınmak olacaktır. Bunun sebebi iki durumda da stresinin daha fazla artmış olmasındandır. Bağlanma etkileşimler üzerine kurulu olan bir teoridir. Bebeklik döneminde öğrenilen yaşamın en önemli bilgisi sayılan ve yetişkinlik döneminde yakın ilişkilerin devam ettirilmesinde kullanılan bağlanma geçerliliğini her dönem korumaktadır.

Uzun süreli ilişkiye girmekten korkan, ilişkileri açısından değerlendirilen bağlanma korkusu olduğu bilinen kişiler arasında yapılan araştırmaya göre ebeveynlerinin ilgisiz ya da aşırı müdahaleci tutum içinde olduğu belirlenmiştir. Bu özelliklere sahip olan kişilerin yakınlık ihtiyacını karşılayabilecek ilişkiler kurmak istedikleri görülmüştür. Bunların çocukluk döneminde ebeveynleriyle karmaşık ilişkiler yaşadığı görülmüştür. Çocukluk döneminin ilişkiler açısından yetişkinlik dönemine yansımaları aşağıdaki gibi olmaktadır.
Bağlanma korkusunun belirtileri nelerdir?
Bağlanma korkusu olanlar bundan kurtulabilir mi?

Bu korkunun sahipleri bundan kurtulmayı başarabilir. Bu kişilerin yaşadığı durumun sadece sebeplerini fark etmesi halinde, ilişkilerindeki durumu değiştirebilirler. Beklentilerini, ihtiyaçlarını ve ilişkilerini daha farklı bir konuma taşıyabilir. Bu sorunu yaşayan ilk kişi olmadıklarını kabul ederek, sorunu çözmek için çaba sarf etmelidirler. Bu korkunun yenilmesi için, kişilerin öncelikle korkunun sebepleriyle yüzleşmesi gerekir.
" } ] }