{ "title": "Başarısızlık", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/basarisizlik.jpg", "date": "19.01.2024 15:29:26", "author": "Mustafa karaca", "article": [ { "article": "
Başarısızlık, Yapılan bir işten o işin neticesinde alınması gereken sonucu alamamak ya da bir işte amaca, hedefe ulaşamamak başarısızlık olarak adlandırılır. Mesela bir öğrenci sene sonunda derslerini geçemezse başarısız olarak kabul edilir. Sınavlarda belli bir notun altında not alanlar o sınavda başarısız olmuştur.

Başarısızlık sebepleri nelerdir?

Başarısızlığın sebepleriyle ilgili Ali Fuat Başgil, Gençlerle Başbaşa isimli kitabında tembellik ve kötü arkadaşı başarısızlığın iki sebebi olarak belirtmiştir. Yazar bu kitapta ayrıca başarısızlığın önüne geçmek için güzel tavsiyelerde bulunuyor. Başarısız olmamak için diğer bir deyişle başarılı olmak için çalışmamız çaba sarfetmemiz gerekiyor. Biz üzerimize düşeni yaptıktan sonra Allah isterse başarılı oluruz. Neticeler Allah'ın elindedir. Sebepleri yaratan da Allah'dır. Sebeplere riayet etmek fiili duadır.

Başarısızlığın diğer bir sebebi kötü arkadaştır. Kimi insan vardır insanı iyiliğe davet eder bunlar iyi arkadaştır, kimisi de kötülüğe davet eder bunlardan uzak durmamız gerekir. Bu kötü arkadaşlar bir nevi ağustos böceği karınca hikayesindeki ağustos böceği rolü oynarlar. Çalışanı hor görürler. Hatta kötü arkadaşlar okulda çalışanlara inek gibi kötü lakap takarak kendilerini belli ederler. Bu tarz insanlar kendileri 90 dakika futbol maçı izlemek gibi ne dünyaya ne de ahirete faydası olmayan işlerle uğraşabildikleri gibi başkalarını da böyle boş işlerle uğraşmaya davet edebilirler. Başarısız olmanın nedenleri arasında bu tarz kötü insanlarla arkadaşlık yapmak olabildiği gibi iyi insanlarla arkadaşlık yapmak başarısız olmamak için sebepler dairesinde vesile olabilir.

İnsanları işlerini yaparken bir amaçları vardır girerken bir amacı vardır başarılı olmak isterler ve insanların dünyaya gelişinin bir amacı vardır Allah'a kulluk, ibadet etmek. İnsanları başarısız olmaya sevk eden kötü arkadaşlara karşı dikkatli olamamız gerektiği gibi insanı asıl dünyaya geliş amacını gerçekleştirmemesi için uğraşan şeytana karşı da dikkatli olmamız gerekir. Onunla arkadaşlık yapmamız gerekir.

Yukarıda başarısızlık sebepleri olan tembellik ve kötü arkadaştan bahsettim. Başarılı olmak için de çalışmaktan ve kötü arkadaştan sakınmanın gerekliliğinden bahsettim. Başarısız olmamak için gayret etmeliyiz. Gayret bizden tevfik Allah'tandır.
" } ] }