{ "title": "Bencillik", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/bencillik.jpg", "date": "21.01.2024 05:06:26", "author": "İnanç", "article": [ { "article": "
Bencillik, bir kişinin sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesidir. Bu durum kişinin kendi çıkarlarının ne olduğunu düşünmesini ve buna uygun hedefleri bulmasını gerektirir. Kişinin bu eylemlere bu bakış açısıyla bakmaması durumunda, kendi çıkarlarını düşünmediğini anlayabiliriz. Bencillik daima ve sadece ben ideolojisi olarak kabul edilmelidir.

Bencilliğin gerekleri nelerdir?
Genel olarak bencil bir kişi kendi çıkarına en uygun olan şeyin akıl olduğunu, akla uygun olmayan, gerçeklerle çelişen isteklerin kendine zararlı ve yıkıcı olduğunu bilir. Kendine zararlı ve yıkıcı olan her şeyin de kendi çıkarlarına uymayacağını bilir. İnsanlar düşünmenin kendi çıkarına olduğunu, bilinci engellemenin ise kendi çıkarına uygun olmadığını düşünür. Sahip olduğu bilgilerle hedeflerini, yaşamını ve değerlerini seçmeyi kendi çıkarına, uzunca düşünmeden anlık karar vermeyi ise kendi çıkarlarına aykırı olduğunu düşünür. Üretken olmanın kendi çıkarına uygun olduğunu, asalak olarak yaşamanın ise kendi çıkarına aykırı olduğunu düşünür. Doğasına uygun bir yaşamı kendi çıkarlarına uygun görürken, aykırı bir yaşam sürmeyi çıkarlarına aykırı olduğunu düşünür. Bir harekete geçmek için kişisel bir gerekçe olmalıdır. Kişinin hareketi yapmayı istemiş olması gerekir. Yapılan eylemin bencil olarak nitelendirilmesi için kişinin isteği değil, bunu neden istediğidir. Bu eylem neden istenmiş, hangi hedeflere ulaşmak istenmiştir. Gerçek anlamda bencilliğin gerekleri kişinin kendi çıkarlarını keşfetmesi, bu hedeflere ulaşmak için gereken sorumluluğu üstlenmesi, isteklerin ve anlık eylemlerin buna zarar vermesini istememek ve kişinin kendi yargılarına ve değerlerine taviz vermemek olarak açıklanabilir.

Bencillik halinde neler yapılmalıdır?

Bencillik genellikle insanları öne çıkaran avantajlı bir durum gibi görünse de dostlukların yok olmasına ve kişilerin yalnız kalmasına neden olmaktadır. İnsanın bencil olması durumunda, tek kalmış meyvesiz ağaç misali gibi kurumasına sebep olur. Bunun örneklerine günlük yaşamda rastlamak mümkündür. Evlilikler, ortaklıklar, dostluklar, arkadaşlıklar bencillik nedeniyle yıpranmıştır. Bencilliğin insanın doğasında olduğunu kabul edersek, bunu kontrol altına almak ve hastalık haline getirmemek için çaba gösterilmelidir. Bencilliğin dostluğun bir zehri olarak görülmesi gerekir. Bunun için sıkıntıları ve mutlulukları paylaşmayı öğrenmek gerekir. Uzmanlara göre mutlu olmak için, kontrollü bir şekilde bencil olmak fayda sağlayabilir. Ancak kişiler bunu abartmamalıdır.
" } ] }