{ "title": "Borderline", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/borderline.png", "date": "20.01.2024 06:01:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Borderline, bir tür kişilik bozukluğudur. Kişinin duygularında, diğer insanlarla ilişkilerinde, davranışlarında ortaya çıkan dengesizlik ve aşırı kaybetme duygusuyla karakterize olmuştur. Borderline kişilik bozukluğu genellikle çocukluk döneminde kişinin önemli bir kayıp yaşaması, bu süreçte yaşanan bir travma, ebeveynlerle olan ilişkilerde tutarsızlık, kötü muameleye maruz kalınması, duygusal açlık yaşanması gibi sebeplerle ortaya çıkar. Toplumda yaklaşık %2-3 oranda etkili olan borderline kişilik bozukluğu olan kişiler devamlı terk edileceklerini düşünerek mücadelelerini bu yönde yaparlar. Davranışları genellikle ani ve değişken olur. Bu kişilerin duyguları devamlı olarak değişkendir. Diğer insanlarla ilişkileri ilk aşamada çok yoğun olur.

Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişilerin kendileriyle çeliştiği görülür. Kendilerince değerli olan kişilerin kendilerini sevmesi ve onlarla iş birliği içinde olmaları için büyük gayret gösterirler. Bu kişileri kaybetme korkusundan kaçınmak için, kendilerince bunları değersizleştirmek için uğraşırlar. En önemli duyguları yalnızlıktan, yalnız kalmaktan korkmalarıdır. Bu nedenle karamsarlık içinde olur, en sevdikleri kişilerden uzaklaşmamak için ellerinden geleni yaparlar. Yalnız kalmamak için etraflarını insanlarla doldurur, sevmediklerini bile yanlarına çekerler. Diğer kişilerle tartışma, ilişkilerdeki stres, maddi zorlukların olması gibi etkenler borderline rahatsızlığın ilerlemesine neden olur.

Borderline hastalarında kendine güven duygusu kolayca ortadan kalkabilir. Diğer kişilerce ret edilmeye karşı hassas olurlar. Bu hastalar iyi giden ilişkilerinin bile bozulacağını düşünürler. Dışlanma önemli bir korkudur onlar için. Yaşanacak önemli kayıplarda, terk edilmede, aşırı öfke, sözlü saldırı, aşağılama gibi tepkiler verirler. Duygularını kontrolde zorlanır. Yalnız kalırlarsa, terk edilirlerse, bunlardan kurtuluşu alkolde, uyuşturucuda, kendine zarar vermede, hatta intihar etmede aramaya başlarlar.

Borderline belirtileri nelerdir?
Borderline tedavisi nasıl yapılır?

Borderline hastalarının öncelikle tedavi olmayı istemeleri gerekir. Tedavide psikolojik yöntemler kullanılır. Ancak çocukluk dönemlerinden itibaren gelen bu rahatsızlığın tedavisi oldukça zorludur. Bu yerleşik duyguların bir anda değişmesi, düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu yüzden hastaları uzun bir psikolojik terapi süreci bekler. Psikolojik terapi sonrasında hastanın günlük yaşamında değişken bir ruh hali olacağından, sonraki terapide düşüncelerinde değişme meydana gelir. Bu yüzden terapiyi yürüten terapist oldukça sabırlı olmalıdır. Hastalar belli bir zaman sonra hem terapi hem de terapist için aşağılayıcı yaklaşımda bulunarak, terapiyi sonlandırmak isteyebilir. Diğer kişilik bozukluklarında son derece faydalı olan bu terapiler, borderline hastalarında aynı faydayı göstermeyebilir. Hastaların duygu ve davranışlarında değişim olmayabilir. Bu hastalar kriz dönemlerinde, bunu sonlandırmak için intihar eğiliminde olabilir. Hastaların bu durumda yatarak hastanede tedavi görmesi daha doğrudur. Bu rahatsızlık depresyon tarzı psikolojik hastalıklar gibi tedavi edilmez. Hastanın kişilik bozuklarının bir kısmı düzelse bile, bir kısmı devam edebilir. Bu nedenle borderline tedavisine sabırla devam edilmelidir.
" } ] }