{ "title": "Çabuk Sinirlenme", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/cabuk-sinirlenme.jpg", "date": "19.01.2024 07:18:16", "author": "şeyda ağtürk", "article": [ { "article": "Çabuk sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz bir nedenle oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı tabiriyle ifade edilen sinirlenme anında vücutta çok fazla miktarda adrenalin salgılanır. Bu kişinin stres anını anlatır. Vücutta çok kısa bir sürede hızla nabız artar, vücut sıcaklığında artış, kan dolaşımında hızlanma, gözde pupillarda büyüme, kan şekerinde yükselme gibi etkiler oluşur. Adrenalin artışı bedeni tehlikelere karşı hazır duruma getirir.

Sinirlenme anında yani vücuttaki stres çoğaldığında vücutta kısa veya uzun süren değişimler olur. Bu nedenle çabuk sinirlenen insanlarda kalp hastalıkları, ülser, gastrit gibi sindirim rahatsızlıkları, hipertansiyon rahatsızlığı riski çoğalmaktadır. Kişiler bu tür tepki vererek kendilerine zarar vermektedir.

Çabuk sinirlenme kişinin sağlığına zarar vermektedir. Sağlıklı karar verme mekanizmasının bozulmasını sağlar. İnsanlar sinirlendiklerinde duygularıyla karar vermeye başlar. Bu kişiye zarar veren bir davranış şeklidir. Çünkü mantıklı ve sonuçları iyi olacak kararlar sakin olunan ruh halinde alınmaktadır. Sinirli olunduğunda insanın muhakeme sistemi tam olarak çalışmadığından, yanlış yapma olasılığı daha çok olmaktadır.

Kişi geçmişteki kararlarını geriye bakıp sorgularsa yanlış olan kararların sinir halindeyken verildiği rahatlıkla fark eder. Sinirli olan kişilerde doğru karar verme yerine hisler devreye girdiğinden, olanlara karşı duygularla tepki verilmektedir. Verilen tepki insana sözlü ya da fiili olarak zarar verir.

Kişiler iş yaşamlarında, aile yaşamlarında veya başka bir ortamda çabuk sinirlenme belirtileri gösteriyorsa, ortamda bulunan kişilerin olumsuz etkilenmesi söz konusu olur. Bu kişilerin her an sinirleneceğini bağıracağını, söyleneceğini ve gerginlik yaratacağını tahmin ettikleri için, oradakiler huzursuz olur. Kişinin negatif enerjisi başkalarını insanları da etkileyerek, insanların stresini arttırır. Bu ortamda bulunanlarda huzurlarını kaybettiklerinde, mutluluklarını da kaybederler. Aile içinde bile, yaşanan huzursuzlukların temeli çabuk sinirlenen kişilerin verdikleri tepkilerinden kaynaklanır.

Çabuk sinirlenme sebepleri nelerdir; İnsanların kişilik yapısı, çabuk sinirlenmenin en önemli sebepleri arasındadır. Fevri olan kişilerde çabuk sinirlenme durumuna daha çok rastlanır. Bu yapıya sahip kişiler stres hormonuna daha yanıt verir. Bunların reseptörleri daha da hassas olur. Tiroit hormonu yüksek olan insanlarda çabuk sinirlenme etkisi daha çok olur. Sorumluluk yoğun olan alanlarda, aşırı yük altında olan insanlarda stres hormonu daha çok salgılanır. Bu kontrol mekanizmalarını bozar. Ayrıca mükemmeliyetçi, rekabetçi, titiz ve de ayrıntılara özen gösteren insanlarda sinirlilik daha fazla görülür. Egoist olan insanlarda engelleme durumunda bu tepkiyi daha çabuk verirler. Çocuklarda görülen çabuk sinirlenme durumunda ise bu sayılan nedenlerin dışında kötü rol modelleri de etkili olmaktadır.

Çabuk sinirlenme durumunun psikiyatrik nedenler arasında depresyonda olan insanlarda strese karşı gelişen aşırı duyarlılık ya da tepkisizlik yer almaktadır. Aşırı gergin veya aşırı tepki durumunda kişide kronik depresyon düşünülmelidir. Bunun yanı sıra duygu durum bozukluklarında, manik kaymalarda da çabuk sinirlenme etkisi olabilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılarında, kullanırken ya da bunlardan yoksun kaldıkları zamanlarda sinirlilik oluşabilir. Kişilik bozuklukları olanlarda ise sinirlilik haliyle birlikte zarar verme etkisi hakimdir. Bu kişinin kendisine ya da bir başka kişiye zarar verme şeklinde yaşanır.

Çabuk Sinirlenme Nasıl Azaltılabilir; Kişinin nefsini terbiye etmesi Çabuksinirliliği azaltan en önemli etkendir. İnsanların ben merkezli bakış açılı olmaları, kendilerine yönelik bir eleştiriye aşırı reaksiyon vermelerine neden olur. Kişinin kendisine haksızlık yapıldığını düşünen, etrafındakiler tarafından saygı görmediğini, sözünün dinlenmediğini düşünen kişiler en ufak sorunda bile sinirlenerek, saldırganlık tutumu içine girerler. Bu kişilerin egoist bir yapıda oldukları görülür. Bu yüzden kişilerin verdikleri tepkilerde farklılık yaratması çözüme yardımcı olur. Sorumlulukları strese neden olmadan yerine getirmeye çalışmak gerekir. Kişiler kendi elinde olmadan çok fazla tepkiler veriyorsa, bunu bütün gayretine rağmen düzeltemiyorsa psikiyatrik tedavi alması gerekir. Bunun ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }