{ "title": "Çift Kişilik", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Cift-Kisilik-33.jpg", "date": "23.01.2024 06:11:53", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Çift Kişilik, kişinin bilinç seviyesinde birbirinden oldukça farklı en az iki kişiliğe sahip olma durumu ve bu kişilik durumu yapıları arasında geçişler yaşaması durumu ile kendisine karakterize olmuş olan bir psikolojik hastalıktır. Bu çift kişilik bozukluğu mutlaka bir travmayı veya sarsıntıya bağlı olarak ortaya çıkan bir tablodur.

Daha çok çocukluk dönemleri sırasında bilincin yeni yeni oluştuğu veya oluşmadığı dönemde travmalar yaşayan bireylerde ortaya çıkmaktadır.

Bu travmalar duygusal, fiziksel veya cinsel istismarlar sonucunda çift kişilik bozuklukları gerçekleşebilir. Bu tür istismarlar genel olarak aile içindeki kişilerden veya çocukla ilgilenmesi gereken kişiden ortaya çıkar. Ender olarak görülen bu çift kişilik bozukluğu hastalığı tanısı konması için kişilerin bu travma yaşamış olması gerekir. Davranış dalgalanmaları ve huy değişimleri yaşayan insanların hepsine çift kişilik bozukluğu teşhisi konamaz.

Hastaları kişiler içinde bulundukları çift kişilik durumlarından en az ikisi sürekli olarak kontrol altında tutarlar. Hastaları etkileyen bu çift kişilik sayısı hastanın yaşadığı travmanın şiddetine göre değişir. Genel olarak çift kişilik bozukluklar hastaları on yaşından itibaren etkili olmaya başlar, ilerleyen yaşlarda ise etkisini daha fazla gösterir.

Çift Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Yapılır?

Bu çift kişilik bozukluğunun tanısının koyabilmek için bazı belli kriterlerin belirlenmesi ve yapılması gerekmektedir. Bu tür hastalara çift kişilik testlerinin uygulanması gerekir. Çift kişilik tanısı konan hastaların çevresinde olan kişilerle görüşmeler yapılarak bilgiler alınmalıdır. Hastaların söyledikleri birbirinden farklı ve tutarsız davranışların olması ve görüşme anında geçişlerin olması durumunda hastanın çevresinde olan kişilerin anlattıkları tanı konulmasına faydalı olacaktır.

Bu hastalık kişilik tabloları arasında sürekli geçişler olduğu için altta olan kişilikler belirli aralıklarla ortaya çıkabilir ve bu dönemler içinde hasta olan kişilerde unutkanlıklar olabilmektedir. Hastanın o dönemdeki girdiği kişilik özelliklerinde neler yaptığını daha sonra durumda hatırlayamaması durumu olabilir. Hastalar bu durumu hatırlayamadığından, kendisinde çift kişilik bozukluğu diye bir şeyin olduğunun farkına bile varamaz.

Çift Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Travmayı veya psikolojik kökenli olan bir sorunu takiben yaşanan bir çift kişilik bozukluğu bulunmuş olan hastanın öyküsünü almak gerekir. Bu sayede hastanın yaşadıkları geçmişine inilerek, tespit edilmektedir. Rahatsızlığın tedavisi genel olarak psikoterapi ile yapılmaktadır. Psikiyatristler ve psikologlar tarafından yapılacak olan seanslarla hastada parçalanmış olan kişilikleri belirlenerek, bunların bütünleştirilmeye çalışılır. Tedaviye laçların desteği ile devam edilmelidir. Bunun yoğun ve sistemli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
" } ] }