{ "title": "Çocuklarda Dikkat Eksikliği", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Cocuklarda-Dikkat-Eksikligi-93.jpg", "date": "20.01.2024 03:52:04", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Çocuklarda dikkat eksikliği, genellikle hiperaktivite bozukluğu ile görülen oldukça yaygın bir hastalıktır. Çocukluk döneminde tedavi edilmeyen dikkat eksikliği yetişkinlik döneminde de bireylerin hayatını etkilemektedir. Çocuklarda dikkat eksikliği, kronik bir durum olarak algılanmalıdır. Dikkat eksikliğinin çaresine bakılmaz ise çocuğun okul hayatından, sosyal ilişkilerine ve yetişkinlik dönemine kadar tüm hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çocuklarda dikkat eksikliğini; konsantrasyon eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olmak üzere 3 ana kategoride toplamak mümkündür. Dikkat eksikliği olan çocuklar, bir noktaya uzun süre odaklanamazlar, unutkanlık, dağınıklık, organize çalışamama gibi nedenlerden dolayı zamanla akademik hayatında başarısız olabilirler.

Çocuklarda dikkat eksikliği teşhisi ve tedavisi için neler yapılmalı?

Çocuklarda dikkat eksikliğinin teşhisinin konulması pek kolay bir durum değildir. Özellikle ailenin, eğitmenin ve çocuğun çevresinde bulunan diğer yetişkinlerin dikkat eksikliği belirtilerinin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olması, çocuğun okul ve sosyal hayattaki davranışlarını, arkadaşları ile ilişkilerini ve hareketlerini iyi gözlemlemesi dikkat eksikliği teşhisinin konulabilmesi için atılacak ilk ve en önemli adımlardan biridir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar çocuklarda dikkat eksikliğinin en etkili tedavisinin; ilaç, aile becerileri eğitimi, davranışsal eğitim ve sınıf içi müdahalelerini kapsayan bir tedavi olduğunu göstermektedir. Bu kombine çalışma şekli ile hastalık daha iyi bir noktaya taşınabilir. Tedavinin temel amacı, çocuğun kişisel ilişkilerini geliştirmek, başarısını artırmak, olumsuz davranışları azaltmak, bağımsızlığını teşvik etmek ve kendine olan güvenini artırmaktır.

Çocuklarda dikkat eksikliğini tespit edebilmek için pek çok alanda kapsamlı bir araştırma yapmak gerekmektedir. Bunun için öncelikle çocuk psikoloğuna veya çocuk psikiyatristine gidilmelidir. Uzmanlar çocuğun, okuldaki davranışları, evdeki davranışları, arkadaşlarıyla ilişkileri ve okuldaki akademik performansı ile ilgili bilgileri araştırır, toplar ve çocuğa bazı testler uygular. Zekâ testi, çocuklarda dikkat eksikliğini anlamak için tek başına yeterli değilse de bize önemli ipuçları vereceği için sık yapılan bir testtir. Bununla birlikte, çocuğun dikkatinin dağılmasına veya öğrenmesi ile ilgili bir sıkıntı yaşamasına neden olabilecek başka bir problemin, örneğin bir öğrenme zorluğu olup olmadığı da araştırılmalıdır. Özetle; dikkat eksikliği konusunda tecrübeli bir uzman, bütün bu bilgileri toplayıp çocuğu da gözlemledikten sonra çocuğun sıkıntılarının nedenleri hakkında yorum yapar ve dikkat bozukluğu olup olmadığına karar verebilir.

Dikkat eksikliği olan çocuklara sahip anne babaların veya öğretmenlerin aşırı derecede sabır göstermesi, özveride bulunması, çocuğa yeni bir şey öğretirken de defalarca tekrarlatılması oldukça önemlidir. Özellikle bu çocuklara sağlanan destek ve kolaylıklar sayesinde problemlerle daha kolay baş edince kendine güvenleri gelişir ve bu da onun bir sonraki problemi çözmek için daha cesaretli olmasını sağlar. Ayrıca sürekli destek sağlamak ve özgür bırakmak arasında ince bir çizgi vardır ve ikisinin de birbiriyle dengeli yapılması gerekir.
" } ] }