{ "title": "Davranış Bozukluğu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/davranis-bozuklugu.gif", "date": "21.01.2024 17:18:42", "author": "Sanem ecrin", "article": [ { "article": "
Davranış bozukluğu, kontrolsüz davranışları içermektedir. Bu davranışlar diğer kişilerin temel haklarını ve toplumsal normların ihlal edilmiş olduğu davranışları içerir. Bunlar genellikle kanunlar önünde suç sayılan tutum ve hareketleri içerir. Bu davranışların içinde saldırganlık, şiddet, yalan söyleme, mala zarar verme gibi hareketler bulunmaktadır. Bunların sıklığı, ciddiyeti çocukların ve ergenlerin sergilediği tutum ve davranışların ötesindedir. Bu iki durum birbirinden farklıdır. Davranış bozukluğunda davranıştan pişmanlık duyulmaz, sadece aşırılık bulunur. Kişi bu davranışların sonucunda hissiz ve vurdumduymaz hareket etmektedir. Bu davranış bozukluğunu anti sosyal kişilik bozukluğu tanı kriterleri arasına sokmuştur.

Davranış bozukluğu sık yaşanan sorunlardan biridir. Ergenler içinde %15 kadar görülme sıklığı bulunmaktadır. Nitelikli saldırı, hırsızlık ve tecavüz davranış bozukluğu olan ergen erkeklerde sıkça görülmektedir. Bazı kişiler yaşam boyu davranış bozukluğu göstermektedir. Bazıları ergenlik sonuna kadar bu bozukluğun etkisinde olmakta, yetişkinlik döneminde bundan kurtulmaktadır. Yani bazen geçici olan davranış bozukluğu, bazı durumlarda yaşam boyu devam edebilir.

Davranış bozukluğu belirtileri nelerdir?
bu davranışların 6 ay ya da 1 yıl içinde en az tanesinin olması halinde, kişiye davranış bozukluğu tanısı konulur.

Davranış bozukluğuna etki eden bozukluklar

Kişilerde davranış bozukluğu olması halinde, diğer insanların duygularının, isteklerini, arzu ve beklentilerini umursamaz ve empati yapamaz. Saldırgan kişiler diğer kişilerin niyetlerini düşmanca ve tehdit edici algılar. Saldırgan tepki göstererek, bunda haklı olduklarını düşünürler. Katı olduklarından suçluluk ve pişmanlık duymazlar. Kendi suçlarından başkalarını suçlar ve onları ele verir. Güçlü görünmek isteseler de kendilerine güvenleri yoktur. Gerginlik ve öfke içinde olduklarından, sıkça kaza yaparlar. İntihar girişimleri bulunmaktadır. Davranış bozukluğu son yıllarda artmış ve kentlerde daha fazla görülmeye başlamıştır. Erkek çocuklarda kızlara göre daha fazla görülür.

Davranış bozukluğunun gelişimi

Bu sorun genellikle 5-6 yaşlarında başlamaktadır. Bu geç çocuklukta ya da erken ergenlik döneminde oluşmaktadır. 16 yaş sonrasında davranış bozukluğu nadir olarak başlar. Erken dönemde başladığında, anti sosyal kişilik bozukluğu riski artar. Ayrıca anksiyete bozukluğu, duygu durum bozukluğu oluşabilir. Davranış bozukluğu çevre şartlarından ve genetik etkenlerden oluşur. Davranış bozukluğu olan kişilerde alkol bağımlılığı, şizofreni, duygu durum bozukluğu, hiperaktivite gibi sorunlar daha fazla oluşur.
" } ] }