{ "title": "Davranış", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Davranis-35.jpg", "date": "21.01.2024 07:30:52", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Davranış, kişinin gözlenebilir ya da gözlenemeyen, açık ya da açık olmayan etkinliklerinin tümüdür. Davranışlar bilişsel, zihinsel, açık ya da kapalı olabilecek şekilde inceleme alanlarına girebilmektedir. Bir diğer anlamı ise kişinin bilinçli-bilinçsiz, bedensel ve fiziksel tepkilerinin genel adıdır. Refleksler davranış arasında değildir. Cansızlar içinde davranış söz konusu değildir. Bitkilerin tepkilerini davranış denilip denilmeyeceği tartışma konusudur. Davranış merkezi gelişmiş canlılarda beyindir. Şöyle toparlamak gerekirse davranış canlının çevre ile etkileşim ve uyum mekanizmalarının toplamını içerir. Davranış düzeyi iyi oranda olan canlının hayatta kalma olasılığı daha yüksektir.

Duyuşsal Davranışlar

Duyusal terimi, duygularla ilişkili olan süreçleri ifade etmektedir. Duyuş ise normalde fark edilmeyen duyguların fark edilebilir ya da bilinçli hale gelmesidir. Herhangi bir stres durumunda endokrin el etkinlikle tetiklenen bir dizi biyolojik süreç söz konusudur. Kan basıncının yükselmesi kana daha çok şeker pompalanması, mide ve bağırsak etkinliklerinin azalması şeklinde devam eden fizyolojik süreçler sonucunda, kişi kendini gergin sinirli Öfkeli saldırgan gibi duygulardan birine ya da birkaçına sahip olduğunu fark etmektedir.

Devinişsel Davranış

Devinsel (Psikomotor) terimi, kas hareketi ile ilişkili olan süreçleri ifade etmek için kullanılmaktadır. El göz koordinasyonu ile ilgili her tür etkinlik, koşmak esnemek, kitap okuma, kitabın sayfalarını çevirmek gibi davranışlar devinişsel davranış örnekleridir.

Bilinçli-Bilinçsiz Davranış

Bilinçli davranış: İnsanın ilgili davranışı gerçekleştirme sürecinin farklı olduğu tümüyle bilinçli olarak kontrol ettiği davranıştır.

Bilinçsiz davranış: Bireyin bilinçli olarak kontrol etmediği farkında olmadan, otomatik olarak yaptığı, yaptığını hatırlamadığı davranışlardır. Bir matematik problemi çözmek, ekmek kesmek gibi dikkat gerektiren her türlü davranış bilinçli davranış örneğidir. Kalbin çarpması, rüya görme gibi davranışlar bilinçsiz davranışlarımıza örnektir.
" } ] }