{ "title": "Dikkat Dağınıklığı", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/dikkat-daginikligi.gif", "date": "20.01.2024 14:16:02", "author": "Tatar", "article": [ { "article": "
Dikkat dağınıklığı, güçlükle hatırlama sağlanan durumlarda, öğrenilmiş olan bilgilerin kısa ürede unutulmasını da içine alan, gereken yerlerde öğrenildiği düşünülen bilgilerin ortaya çıkarılamama durumudur. Akılda tutulacak olan şeyi hatırlama ve hafızaya alıp depolanmış olan bilgiye ulaşmak bazı stratejiler gerektirir. Bazı insanlar farkında olmadan hafıza teknikleri kullandığından, her şeyi kolay unutmazlar. Bazıları ise bu teknikleri bilmediklerinden ya da kullanamadıklarından dolayı bu sorunu yaşıyorlar. Bu tekniklerin uygun yerde ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Ayrıca dikkat dağınıklığı yaşanmaması için, kişilerin algılarının bozulmamış olması gerekir. Algı bozukluğunda, dikkat dağınıklığı kendiliğinden gelişir. Bu nedenle çocuklarda ve gençlerde önce algıların bozulmamış olmasına bakılmalıdır. Bunda bir sorun yoksa yapılan egzersizlerle dikkat toparlanmalıdır.

Dikkat dağınıklığını engellemek için

Kişiler unutmak istemediği şeylere dikkat kesilmelidir. Bunun sebebi anlık hafıza süresinin yaklaşık olarak 30 saniye olmasındandır. Duyulan ilk bilgi bu kadar sürede hafızaya kaydedilir. Buradan uzun süre kalacağı hafıza bölümüne aktarılır. Bu yüzden bilginin hafızaya alınması için, ayrıntılarına inilmeli ve şifrelenmelidir. Bilgiyi tekrar etmek bunun en sağlıklı yoludur. Bunu yaparken bilginin mantığını ayrıntılı şekilde öğrenerek, tekrar etmek geri dönüşlerde daha faydalı olur. Bu arada not alınması da faydalıdır. Aşina olunmayan bilgilerle karşılaşıldığında, bunu öğrenmek için daha fazla zaman ayırmalısınız. Bunun geçmiş bilgilerle bağdaştırıp, geri çağrışımlarını arttırabilirsiniz.

Dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir?

Bu sorun bebeklik döneminden başlayarak, erişkinlik dönemine kadar devam edebilir. Dikkat dağınıklığının çocuğun zekâ seviyesiyle alakası yoktur. Bazı durumlarda çocuğun yüksek bir zekâ seviyesine sahip olmasına rağmen, dikkat dağınıklığından kendisini derslere veremez ve başarısız olur. Bu sorun kişilerde bazı belirtiler verir. Ancak bu belirtilerin olması, kişide dikkat dağınıklığının olduğunu kesin olarak göstermez. Bu belirtilerin hangi sıklıkta ve alanda yaşandığını da bağlıdır.
Dikkat dağınıklığı için destekleyici uygulamalar
" } ] }