{ "title": "Edimsel Koşullanma", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/edimsel-kosulanma.jpg", "date": "21.01.2024 15:15:01", "author": "Taner", "article": [ { "article": "
Edimsel koşullanma, davranıştan sonra davranışı biçimlendirecek uyarıcı verilerek yapılan koşullanmadır. Bu klasik koşullanmadan farklı olarak, bilinçli ve kasıtlı yapılan hareketlerle ilgilidir. Kişinin daha önce yaşamış olduğu ve deneyimlediği durumlarda pozitif ya da negatif etkide sonuçlar çıkar. Bunlar geçmişteki hatıralardan ve deneyimlenen olaylardan kaynaklanır. Kişinin ilerdeki davranışlarında iyi ya da kötü etkilere sebep olurlar. Bu değişiklikler edimsel koşullanma olarak tanımlanır. Kişinin daha önceki davranışlarından olumlu sonuçlar alması durumunda, kişi yeniden bu davranışlara yönelir. Eğer olumsuz sonuç aldığı davranışlar varsa, buna benzer davranışları yapmaz.

Edimsel koşullanma nasıl gelişir?

İnsanlar iç güdüleri ile hareket ederler. Bu güdüler nedeniyle ortaya çeşitli davranışlar ve tepkiler çıkar. Kişiler hedeflerine ulaşmak için, bu davranış ve tepkilerin sonucunda ve deneme yoluyla hareket eder. Kişi eğer bu davranışının sonunda ödül elde eder, pozitif sonuçlar alırsa aynı davranışı tekrarlar. Hedeflerine ulaşmak isteyen kişiler davranışlarıyla olumlu ya da olumsuz sonuçlar alarak, bundan sonra izlemesi gereken yolu edimsel koşullanmayla öğrenmiş olur. Edimsel ve klasik koşullanmanın temeli öğrenme birey tarafından sunulan çeşitli uyarıcılara tepki vermesi sonunda oluşur görüşü üzerine kurulmuştur. Pozitif sonuçlar davranışı güçlendirmekte, olumsuz sonuçlar ise davranışın olmama olasılığını arttırmaktadır.

Edimsel koşullanmanın ilkeleri nelerdir?
Klasik ve edimsel koşullanmanın farkları nelerdir?
Edimsel koşullanmanın eğitime yansıması nasıl olur?
" } ] }