{ "title": "Ellerin Titremesi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/ellerin-titremesi.jpg", "date": "21.01.2024 22:32:23", "author": "Kamer", "article": [ { "article": "
Ellerin titremesi, istemsiz olarak tekrarlama özelliği olan ince ritmik sarsılmalardır. Yaşla birlikte ortaya çıkabileceği gibi, kalıtsal olarak yaşanabilir. Vücudun tüm bölgelerini etkileyebilen titreme, en fazla elleri etkisi altına alır. Bir nesneyi kaldırırken ya da elle yapılan bir işaret sırasında belirgin hale gelir. Eller hareket etmediği zaman, genellikle titreme sorunu görülmez. Ellerle birlikte sesin ve başın titremesi de sıkça eşlik eder. Kalıtsal ve yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan türleri olduğu gibi, genç yaşlarda kalıtsalı olmadan da ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda ortaya çıkan ve kalıtsal özelliği olmayan el titremesinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Alınacak önlemlerle titremenin şiddeti azaltılabilir.

Ellerde olan titreme kaç türlü olur?
Ellerin titremesi ne gibi belirtiler verir?

Bu sorunun en önemli göstergesi ellerdeki titremedir. Rahatsızlık ilk dönemde tek elde başlar. Yıllar boyu yavaş bir ilerleme göstererek ilerler. İlerlemiş aşamada eller uzatıldığında belirgin bir titreme gözlenir. Yazı yazma özelliği bozulur, ancak Parkinson hastalığındaki gibi küçük yazı görülmez. Hastaların bir bölümünde ellerde oluşan titremeye ilave olarak ya da tek başına başta titreme meydana gelebilir. Titreme ön tarafa, arka tarafa ya da yatay tarafa gelişebilir. Hastaların bir bölümünde ses titremesi gözlenebilir. Bacaklarda ve bedende görülen titremeler nadir olarak oluşabilir.

Ellerde titreme neden olur?

Bu rahatsızlık beyinde bulunan beyin sapı, beyincik ve talamus gibi kısımlarda anormal iletişim oluşması nedeniyle ortaya çıkar. Hastalarda genellikle genetik bir etki söz konusu olur. Hastaların yaklaşık olarak yarısında çocuklarında görülme olasılığı bulunmaktadır. Bu rahatsızlık ölüm ya da yaşamı kısaltma gibi etkilere sahip değildir. Ancak hastada sıkıntılara yol açan, işlerini aksatan farklı şiddetlerde yaşanabilir. Genellikle 10 yaşından sonraki dönemlerde ortaya çıkmaya başlar. Kadın ve erkekler hastalığın görülmesi açısından eşit riske sahiptir.

Ellerde titreme tanısı nasıl konur?

Hastalığın teşhisi için öncelikle hastanın öyküsü dinlenmeli ve fiziki muayene yapılmalıdır. Teşhise yardımcı olması için idrar tahlili, kan testleri gibi özel testlere ve görüntülemelere ihtiyaç bulunmamaktadır. Bunun yanında ellerde oluşan titremeler başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Ellerde oluşan titreme nasıl tedavi edilir?

Hafif titremelerde herhangi bir tedaviye ihtiyaç bulunmamaktadır. Erken dönemde tedaviye başlamanın rahatsızlığı yavaşlatacağına ya da durduracağına dair bir yaklaşım yoktur. Hastalar bu şekilde bir yaşama uyum sağlayabilir. Kullandıkları ilaçlar buna sebep oluyorsa, ilaç kullanımı bırakılabilir. Titreme hastanın iş yapmasını engelliyor, sosyal faaliyetlerini kısıtlıyorsa bazı tedaviler uygulanabilir. Ancak ellerde titreme rahatsızlığının kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanacak tedavi titremenin şiddetini azaltmak, ellerin fonksiyonlarını arttırmak amaçlarını taşımaktadır. Kullanılacak propronolol ve primidondur ilaçlar faydalı olabilmektedir. İlaç tedavisinin etkisiz kalması durumunda cerrahi operasyon ya da derin beyin uyarımı yapılabilir. Hastaların stres azaltıcı bir aktiviteyle uğraşması titremelerin azaltılmasına faydalı olabilir. Ellerdeki titreme gebelik ve doğum sonrasında farklı etkiler gösterebilir. Bu nedenle gebe kalmadan önce kişilerin bu konuda doktora danışması gerekir. Bu konuda faydalı olabilecek şifalı bitkilerin kullanılması konusunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
" } ] }