{ "title": "Epilepsi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/epilepsi-1784.jpg", "date": "21.01.2024 10:51:57", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Epilepsi, günümüzde sık görülebilen bir beyin hastalığı olan epilepsi diğer isimle sara olarak halk arasında bilinir. Beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin daralması sonucu ortaya çıkan nöroloji hastalığıdır. Beynin normalde çalışması, o sırada aşırı elektriğin kontrolsüz yayılması sonucu ortaya çıkan tablo epilepsi hastalığı olarak adlandırılır. Bu durum epilepsi hastasının geçici olarak hafıza kaybı yaşamasına sebep olur. Birçok epilepsi hastası geçirdiği nöbet sonrası yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle ne olduğunu ne yaşadığını hatırlayamaz. Epilepsi hastaları nöbetleri oldukça farklı olabilir, bazı kişilerde bayılma olarak ortaya çıkar. Bazılarında ağızdan köpük gelerek bayılma, titreme, gibi farklı olabilir. Yaş gurubu olarak her yaş grubunda görülmesi mümkündür.

Ayrıca birçok epilepsi nöbeti geçiren kişilerin korku hissi gibi tavırlarda bulunarak algılamaları geç olabilir. Araştırmalara göre beyne giden kan azalması ve beyin dokusundaki maddeler, oksijen azalması sonucu ortaya çıkan epilepsi nöbetine sebep olmaktadır. Bu durum oldukça farklı olarak anlatılsa bile epilepsi hastalığının çok çeşitleri vardır. Kimileri doğuştan olabilir, kimileri yaşını doldurunca, ergenlik dönemi ya da orta yaşta görülmesi mümkün olan bu hastalık kişilerin zor anlar yaşaması ve üzülmesine neden olabilir. Ayrıca anne adayları hamileliklerinde düzenli doktor kontrollerini yaptırarak böyle bir olasılığın önüne geçebilir. Hamilelikte olma olasılığı vardır. Anne adayı düzensiz beslenme, uykusuz kalma, alkol alımı varsa ya da herhangi bir mikrobik hastalığa yakalanması durumunda bebekte epilepsi olabilir. Bazı durumlarda doğumda oluşacak bebeğin oksijensiz kalma durumunda epilepsi olabilir. Başka bir faktör çocuklarda yüksek ateşe karşı önlem alınmaması durumunda bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.

Epilepsi hastaları neye dikkat etmeli?

Birçok epilepsi hastası ilaç kullanır, kullanılan ilaçların düzenli ve aynı saatte içmeleri son derece önemlidir. Beslenme, uyku, stres bu gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Nöroloji doktoru epilepsi hastalarına bakmaktadır, kontrolleri yapılmalıdır, her 6 ayda tetikler yaptırılmalıdır. Hasta takibe alınarak Emar, tomografi kan testleri yapılmalı hasta kontrollerini düzenli olarak takibe almalıdır. Birçok epilepsi hastası tedavi görmektedir, görülen tedavi yöntemleri hastalarda olumlu cevaplar vermiştir. Hasta olan kişilerin çok ağır olan bayılan epilepsi hastaları kullandıkları ilaçları doktor izni olmadan bırakamazlar. Epilepsi hastaları yakalanacağı bir soğuk algınlığında kullanacakları ilaca doktorları karar verir. Her ilacı kullanmaları mümkün değildir, çünkü birçok ilaç kullanmış oldukları epilepsi ilaçlarının etkisini azaltarak kişiyi olumsuz etkilemektedir.

Epilepsi nasıl tedavi edilir?

Hastalıkta birçok kişi EEG yapılmalıdır, beyin elektrosu epilepsi tanısında önemli bir araçtır. Tedavi başlanmasında MR yapılarak hastaya nasıl ilaçlar verilmeli doktor kararı vererek tedaviye başlanır. Hasta kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Doktor ve hasta iş birliği içinde olarak sürekli hasta düzene girene kadar takibe alınarak daha sağlıklı olması sağlanır. Epilepsi tedavisi uzun süren ve hastanın izlenmesi gerekir, görülen tedavilerde yüzde yüz başarı sağlanmaktadır. Hastalarda iyi olma imkânı olanlar ilaç bakımından az içmeye başlar. Buda görülen tedavilerin başarılı olduğunu gösterir. Ayrıca ilerleyen tıpta yeni ilaçlar, beyin pillerinde yeni cihazlar hastalara uygulanarak daha iyi olmaları sağlanmaktadır. Epilepsi hastalarına öncelikle ilaç tedavileri uygulanmaktadır ilaçlar tam olarak hastayı iyileştirmez nöbetleri kontrol altına alarak hastanın iyi olması sağlanmaktadır. Daha sağlıklı olabilme adına kontroller aksatılmadan gidilmelidir.
" } ] }