{ "title": "Erkeklerde Hormon Bozukluğu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Erkeklerde-Hormon-Bozuklugu-18.png", "date": "22.01.2024 01:00:57", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "Erkeklerde hormon bozukluğu: Erkeklik hormonunun düzensiz salgılamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu hormonun az veya çok salgılanması hormon bozukluğuna neden olur ve birçok sorunu meydana çıkarır. Hormon bozukluğu erkekler kadar kadınlarda da görülmektedir. Hormon bozukluğu erkelerin yaşamında oldukça önemli bir yere sahiptir. Erkeklerde hormon böbrek üstü bezi ve testislerden salgılanmaktadır. Erkeklerde hormon tedavisi 40 yaş önce ya da sonrasında yapılırsa sonuç daha iyi olur. Psikolojinizi ayakta tutmak için sağlıklı beslenmeli spor yapmalı kendinizi bunalıma sokmamalısınız. Testosteron tedavisi ile bütün bireyler iyileşebilir. Testosteron denilen erkeklik hormonunun düzensiz salgılanmasından kaynaklanıyor. Erkekler için önemli bir yere sahip olan hormon böbrek üstü bezi ve testislerden salgılanır. Cinsel uyarı, seste kalınlaşma, penis büyümesi cinsel uyarı gibi durumlar hormonlara etkisi yüksektir. Hormonun bir kısmı kanda proteinlere bağlı olarak bulunur. Proteinlere bağlı gelişir. Akşama doğru erkeklerde hormon salgılaması azalır. Erkeklerin böyle şüphe varsa mutlaka bir doktora görünmesi şarttır.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu hangi belirtilere neden olur?

Erkek infertilitesinde hormon seviyelerini etkileyen durumlar sperm üretim bozukluğu olan testislerden ya da beyinde salgılanan hormon bozukluğundan kaynaklanır. Yaşlanmayla azalan seks sorunları sonucunda erkeklerde bayanlar kadar bu dönemi zor atlatır. Erkeklik hormonunun vücutta fazla salgılanması aynı zamanda bel yağlanması, saçların dökülmesine, kolesterolün düzensizliğine, damar ve kalp hastalığı gibi sağlığı riske atacak sorunlara yol açabilir. İlerleyen yaşlarda prostat kanseri riski vardır. Hormonların fazla salgılanması halinde aşırı cinselliğe düşkünlük etkisi görülür ve sinirsel bir yapı ve asabiyet oluşur. Yaşın 30'lara gelmesiyle daha sonraki yıllarda hormon bozukluğu azalmaya başlar. Erkeklerde şikâyetler ve stres başlar. Hormon seviyeleri düşer. Hormon bozukluğu şeker hastalığına, yorgunluk, kilo sorunu, kas kaybı, uykuda düzen bozukluğu gibi durumlara yol açar.

Hormon Bozukluğunu nasıl anlayabiliriz

Hormon bozukluğu olan kişide dar omuzlar, göğüslerde büyüme, geniş kalça, kadın tipi genital kıllanma, kas kütlesinde azalma ve ses tonunda kalınlaşma olması bu problemler hormon bozukluğu başlangıcıdır. Hormonal dengesizlik karakteristik ve belirgin uyarı işaretleri olan bir durumdur. En sık görülen durumların bazıları kuru cilt, akne, cinsel sürücü azalması bu gibi belirtiler görülür. Ruh halinin kötü olması depresyon panik gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Erkeklerde sperm sayısı Normal döl miktarı 2-6 ml arası değişmektedir. Spermlerin %60'tan fazlası hareketlidir. Sperm sayısı mililitrede 20 milyondan fazla olmalıdır.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu İçin Ne Yapılmalı?

Beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Beslenmede sağlıklı yağlar ve besinler tüketilmelidir. Spor yapılmalı ve pozitif olunması gerekir. Ceviz, zeytinyağı, tereyağı, kuru yemişler fındık, fıstık gibi kuvvet ve enerji verici yiyecekler tüketilmeli. Erkeklik hormonunun salgılanmasını arttırır. Beyaz şeker tüketmemek gerekir. Karbonhidratı gerektiği kadar tüketmek gerekir. Yeteri kadar uyunması gerekir. Ağırlık çalışmak fazla kilodan kurtulmakta hormon bozukluğunda yararlı etkile yapar. Alkol ve stresten uzak durulmalıdır.

Bitkisel takviyelerle hormon bozukluğunu yenebilirsiniz Omega 3 yağ asitleri hormonların üretilmesinde önemli rol oynar. Hormon dengesizliği için kullanılabilir.

" } ] }