{ "title": "Hafıza Kaybı", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/hafiza-kaybi.gif", "date": "21.01.2024 07:08:14", "author": "Telvin", "article": [ { "article": "
Hafıza kaybı, muhakeme, algılama, soyutlama, karar verme, planlama, organize etme, dikkati sağlama, inisiyatif kullanmak gibi zihinsel faaliyetlerden birisi olan hafızanın birtakım bilgileri hatırlama yeteneğinin ortadan kalmasıdır. Bu farklı hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilir. Hafıza kaybı beynin şakak bölümlerinde, prontal bölgelerde ve bu bölgeleri etkileyen hastalıklarda olabilir. Bu etki beynin algılama, muhakeme, yargılama gibi fonksiyonlarını da etkiler.

Hafıza kaybı belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık önceleri hafif şekilde, hastaların bile fark edemeyeceği şekilde başlar. Hastalar daha önceden bildiği muhiti bile bulmakta zorluk yaşayabilir, eşyaların yerini bulmakta zorlanabilir. Hafıza kaybıyla birlikte diğer fonksiyonlarda değişimler olabilir. Ayrıca bir tür depresyona girme söz konusu olabilir. Bu yüzden hasta yakın çevresiyle, ailesiyle sorunlar yaşayabilir.

Hafıza kaybı ve unutkanlık arasındaki fark nedir?

Unutkanlıkta sadece bellek etkilenmemekte, bunun dışında zihinsel yetilerde bozulma, davranış bozukluğu, psikolojik etkiler, halüsinasyon gibi etkilerde olmaktadır. Hastalar günlük yaşamda daha önce yaptıklarını yapamama, kullandığı cihazları kullanamamaya, malzemeleri unutmaya başlar.

Hafıza kaybına neden olan hastalıklar nelerdir?

Tümörler, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, beyin damar hastalıklarının hafıza kaybını tetiklediği bilinmektedir. Bazı durumlarda hafıza sorunları demans adı verilen rahatsızlığın parçası olarak yaşanabilir. Burada hafıza dışında, diğer zihinsel yetilerde bozulmalar eşlik eder.

Hafıza kaybı türleri nelerdir?
Hafıza kaybının kalıcılığı nasıl belli olur?

Belli bir sürenin geçmesinden sonra, doktor tarafından gereken araştırma yapıldıktan sonra tanı konulabilir. Altta yatan hastalığın tedavisi son derce önemlidir. Bu hastalığın iyileşmesi mümkün değilse, bunun iyileşmesi beklenmez. Ancak dejeneratif hastalık olması durumunda tedavi edilebilir. Burada doktorun koyacağı tanının önemi vardır. Bu şekilde hafıza kaybının kalıcılığı belli edilebilir.

Geri dönüşümlü hafıza kaybı neden olur?

Çoğu tıbbi sorunlar hafıza kaybına ya da bunama benzeri semptomlara neden olabilir. Bunların çoğu tedavi edilebilir olduğundan, geri dönüşümlü hafıza kaybı giderilebilir. Buna neden olabilen durumlar ise;
Hafıza kayıplarından şikâyetçi olma durumunda, hemen doktora danışılması gerekir. Bu sayede hafıza bozukluğunun derecesinin belirlenmesi için bazı testler yapılır ve bunun nedeni belirlenir. Hafıza kaybıyla başa çıkmak biraz zordur. Çünkü hastalar bunun nedenini belirlemeden gizlemeyi tercih ederler. Rahatsızlığın erken dönemde teşhis edilmesi, tedavi açısından çok önemlidir.
" } ] }