{ "title": "Hamilelikte Depresyon", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/hamilelikte-depresyon.jpg", "date": "21.01.2024 14:58:14", "author": "Zeynep Şimal", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Depresyon, Hamilelik döneminde depresyon tüm gebe kadınların %20'sinde ortaya çıkabilen bir sorundur. Hamilelik süreci anne adayları açısından sevinç, heyecan gibi duyguların haricinde çoğu zaman kaygı, korku gibi duyguların da hâkim olduğu bir süreçtir. Bu gibi faktörler ve beraberinde hormon değişikliklerinin neden olduğu etki ile gebelerin bir kısmında depresyon ile sonuçlanabilen duygu değişimlerine rastlanılabilir. Daha önceden depresyon hikayesi olan, aile içinde bazı problemler, gebelikten önce ve gebelikte yaşanan bazı sıkıntılar ve stres gebelik döneminde depresyonu tetikleyen faktörlerdir.

Hamilelik Döneminde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte Depresyona Neden Olabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?

Hamilelikte depresyona neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Geçmişte travma yaşayan, çevresi ile sıkı ilişkiler kuramayan, olumsuz düşüncelere eğilimi olan, şiddete maruz kalan kadınlarda hamilelik döneminde depresyona daha sık rastlanır. İlk gebeliğini yaşayan anne adayları da depresyon için riskli gruptadır. Yine küçük yaşlarda gebelik ile tanışan anne adayları için depresyon olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca, sorunlu evlilikler, gebelikte alınan aşırı kilo gibi fiziksel değişimler depresyonu tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır.

Hamilelik Depresyonunda Mücadele ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anne adayı hamilelikte maruz kaldığı depresyon ile mücadele edebilmek için sosyal destek almalıdır. Gebeliğin döneminde eş desteği çok önemlidir. Eğer gebelik döneminde eş desteği eksik olursa ve gebe çevresi ile iyi bir iletişim sağlayamazsa depresyon olasılığı daha fazla artar. Sosyal destek, eş desteği ve çevre anne adayının stresini, kaygı ve korkularını azaltacak, annelik rolüne adapte olmayı kolaylaştıracaktır.

Hamilelikte açığa çıkan depresyonun nedeni ve boyutu her ne olursa olsun mutlaka tedavi edilmelidir. Doğumdan sonra muhtemel geçer düşüncesi ile tedavi ihmal edilmemelidir. Hamilelikte depresyon tedavi edilmediği takdirde anne ve anne karnındaki bebek için risk oluşturabilir. Gebelikte açığa çıkan depresyon nedeni ile anne adayı beslenmesine, gebelik takibine ve kullanması gereken ilaçlara özen göstermek istemez. Hamilelik depresyonuna maruz kalan anne adaylarının bebekleri normal gebelik geçiren anne adaylarının bebeklerine nazaran daha hareketsiz olur, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı ve ajidite gibi sorunlara maruz kalabilir. Hamilelik döneminde sıralanan sorunlara maruz kalan anne adaylarının mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Bu sayede psikiyatri uzmanı psikoterapi ya da daha farklı metotlar uygulayarak anne adayını tedavi edebilir ve anne adayının konforlu ve daha güvenli bir gebelik geçirmesini sağlayabilir.
" } ] }