{ "title": "Homofobi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/homofobi.jpg", "date": "21.01.2024 00:07:24", "author": "İbra", "article": [ { "article": "
Homofobi, eşcinselliğe ya da eşcinsellere karşı korku, nefret ya da hoşnutsuzluk duymaktır. Bu kişiler homofobik olarak adlandırılır. Bu davranışlarda bulunan kişilerin eylemleri sadece psikiyatrik değildir. Günümüzde çok sayıda eşcinsel kişi, homofobiyle bağlantılı olarak şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Gey, travesti, lezbiyen, transseksüel ergenlerin sosyal hizmet kurumlarında çalışan kişilerin homofobik davranışları sebebiyle yeteri kadar hizmet alamadıkları bilinmektedir. Sosyal alanlarda çalışan kişilerin inanç ve tutumlarının olumsuz olduğu belirlenmiştir. Bu olumsuzluklar okulda, evde ve toplumun her kesiminde ortaya çıkmaktadır. Aile ortamında yapılan homofobi sözel istismarlar, fiziksel şiddet ve tehdit şeklinde yaşanmaktadır. Bu yüzden cinsel eğilimi farklı olan gençler evlerini terk etmektedir. Gençler evden ayrılmayıp, evde ailesi tarafından tutuldukları takdirde de sözel ve fiziksel istismara maruz kalmaktadırlar. Gençler akranı olan kişiler tarafından da dışlanmakta ve aşağılanmaktadırlar. Bu nedenle bu gençler kendilerini reddedilmiş ve izole edilmiş hissederler. Sonuçta bu gençler benlik kaygısı, zihinsel sağlık yönünden ve kimlikleriyle ilgili sorunlar yaşamakta, intihar riskleri artmakta, sokaklara sürüklenmekte ve sosyal hizmetlerden hizmet alamadıklarından dolayı yaşamları sona ermektedir.

Homofobi nedenleri nedir?

Bu sorunun nedenleri ideolojik, dini, toplumsal ya da psikolojik sebeplere dayanabilir. Homoseksüel ilişkilerin dinlerin çoğunda lanetlenmiş olması, kişilerin çocukluk çağlarından beri dinsel inanışların içinde büyümesi durumunda homofobik davranışlara sahip olduğu görülmektedir. Psikolojik olarak kendinin eşcinsel olduğunu düşünen, bundan şüphelenen kişiler bu korkularını homofobik davranışlarla dışa vurabilirler. Bilinçaltında homoseksüel eğilimleri bulunan kişiler kendileriyle yüzleşemez ve içindeki homoseksüel iç güdünün kendini ele geçirmesinden korkar. Bunu homofobik maskeleme yoluyla gidermeye çalışır. Diğer insanların durumunu öğrenmesinden çekinen kişi, homoseksüel kişilere saldırıda bulunur. Bu saldırılar psikolojik ya da fiziksel olarak yapılabilir. Yapamadığı durumlarda haklarında dedikodu yapma yolunu seçer. Homofobik davranışlar sergileyen kişilerin, potansiyel homoseksüel olduğu söylenebilir.

Homofobik olup olmadığınız nasıl belirlenebilir?
Bu soruların en az ikisine evet cevabı verebiliyorsanız, homofobik olduğunuz söylenebilir. Burada eşcinselliğin bir hastalık olarak görülemeyeceğini ancak homofobinin tedavi edilebileceğini belirtmek gerekir. Eşcinsellik ne bir tercih ne de bir hastalıktır. Hiç kimse böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemez.
" } ] }