{ "title": "Hormon Bozukluğu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/hormon-bozuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 17:20:03", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Hormon bozukluğu, Hormon her insanda kadın ve erkeklerde de cinselliği ve vücut gelişimini sağlayan vücudun dengesini yapısını belirleyen harekete geçiren ve değiştiren organik bileşenlere denir. Hormonlar dolaşım sistemi tarafından salgılanır. Daha sonra etki edeceği organa yönelir ve belirli bir miktarda etki eder. Hormon bozuklukları her insanda olabilecek bir rahatsızlıktır. Hormon bozukluğunun ana nedeni hormonlar ile alakalıdır. Vücutta olması gereken miktarda hormonun daha az veya daha yüksek üretilmesi veya hormonların dirençsiz yapısı ile ilgilidir. Vücutta hormonların aşırı miktarda salgılanması kişinin bağışıklık sisteminde olan bozukluk veya iltihaplar sonucunda ortaya çıkar. Bu tür bir durum ile karşı karşıya kalan vücut aşırı hormon salgıladığından fazla olan hormonlar vücudun dengesini bozar ve rahatsızlıklara yol açar.

Hormon bozuklukları hastalıkların dışında bir de doğuştan kadın erkek hormonlarının dengesizliği vardır. Kadınlık hormonu dediğimiz östrojen hormonu ve erkeklik hormonu dediğimiz testosteron hormonunda oluşan ve doğuştan gelen bir bozukluktur. Dünyaya gelişi cinsel organına göre isimlendirilen insanoğlunda cinsel organı ne olursa olsun vücutta salgılanan hormonlarda dengesizlik olabilmektedir. Her iki cinsiyete hem kadınlık hem de erkeklik hormonu zaten vardır ama az olması gereken yüksek olması gerekenden daha fazla salgılandığında hormon bozukluğu meydana gelir. Bu durum kadınlar içinde erkekler içinde geçerlidir. Kadınlık hormonun yetersiz salgılanması ve erkeklik hormonun yüksek seviyede üretilmesi kadınlarda kıllanmaya ve kısırlığa yol açarken erkeklerde kadınlık hormonun yükselmesi ve erkeklik hormonun azalması ile ergenlik dediğimiz kıllanma kaslanma ve ses değişimlerinin oluşmamasına neden olmaktadır.

Hormon bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Hormon bozukluğu çok geniş kapsamlı anlamlar taşır. O yüzdende her insanda görülebilmektedir.

Belirtilerin başlıcaları
Bunların dışında bir de tiroit hormonları vardır bu hormonların bozukluğunda ise kişinin üreme fonksiyonlarında oluşan belirtiler olur. Ayrıca uykusuzluk, ateş basma, sıkıntı verme halsizlik, üşüme hali, anlamsız kilo alımı ve depresyona yönelme gibi hormon bozukluğu belirtileri vardır. Hormon bozukluğu ayrıca kadınlarda kırk kırk beş yaşlarında menopoz dönemlerinde görülür. İnsan vücudunda birçok sayıda hormon çeşidi vardır. Menopoz dönemi haricinde çok genç yaşlarda da yumurtalıklardaki hormonlarda yaşanan sıkıntılarda hormonal bozukluklardan'dır. Hormon bozukluğunun bir yaşı ya da zamanı yoktur. Doğuştan veya sonradan olabilen bir hastalıktır. Birçok kanser hastalığında da hormon bozukluğu meydana gelir. Hastalığın virüsleri vücuda yayılım gösterdikçe vücut gerekli hormonları salgılayarak bölgeyi iyileştirmek istese de bu hormon hücreleri virüs ile karşılaştığında dönüşüme uğrayarak kendi kendini yok etmeye başlar ve bir hormon bozukluğu hastalığı meydana getirir.

Hormon bozukluğu hafife alınabilecek bir rahatsızlık değildir. O yüzdende bu tür belirtiler gözlemlenen kişilerin hemen tedavi için mutlaka hekime gitmeleri gerekir. Ayrıca bazı hormon bozuklukları doğuştandır ve kişi değiştirmek istemez ve kabullenebilir. Sağlıkla kalın.
" } ] }