{ "title": "Karanlık Korkusu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/karanlik-korkusu.gif", "date": "19.01.2024 04:16:43", "author": "Cihangül", "article": [ { "article": "
Karanlık korkusu, bu insanların en yaygın olarak yaşadığı korkulardan biridir. Karanlıktan korkanlar bunun yaşamlarını nasıl etkilediklerini bilirler. Fobiler geliştirildiği kadar, yani bunları yaşamınızdan uzak tuttuğunuz kadar kısıtlanmış olursunuz. Fobi insanın kaçtığı kadar kovalandığı bir korkudur. Gerçekte korkulu olmayan bir nesneden ya da durumdan korku duymak ve bundan kaçınmak fobi olarak tanımlanmaktadır. Bunlardan birisi ise karanlık fobisidir. Bunun korkuyla karıştırmamak gerekir. Çünkü herkes karanlıktan korkan bir yapıya sahip olabilir. Karanlıkta kalındığında kontrol etme içgüdüsü nedeniyle, bunun gerçekleşmemesi karşısında korku duyulabilir. Fobide insanı karanlıkta olma fikri bile düşünce aşamasında korku duyulmasına neden olur. Karanlık korkusuyla başa çıkılamazsa, bu sorun niktofobi olarak tanımlanan rahatsızlığa dönüşür. Bu ayrıca ligofobi, aklofobi ya da skotofobi olarak tanımlanır. Suçların daha çok karanlıkta işlenmesi gibi bir gerçek varken, insanların karanlıktan korkması çok doğaldır.

Karanlık korkusu neden olur?

Karanlıktan korkan kişiler çocukluk döneminde yaşamış olduğu ve günlerce etkisinden kurtulamadığı zihinsel ve duygusal travmalar yaşamış olabilir. İnsanların diğer korkulara göre kıyaslandığında, bu korkudan kaçınması daha zordur. Çünkü asansörden korkan biri asansöre binmeyerek bundan kaçınabilir, ama gündüzün arkasından gelen geceden yani karanlıktan kaçış yoktur.

Karanlık korkusunun işaretleri nelerdir?

Kişinin karanlık yerlerde bulunmaktan endişe duyması korku olarak kabul edilebilir. Fakat bu korku kişinin zihinsel olarak düşüncelerini karanlığa yoğunlaştırdığından, belli bir süre sonra fobi haline dönüşür. Bu etkiyle kişide karanlıkta yutulma hissi ile şiddetli bir panik oluşur. Bu etkilerin dışında kişide oluşan belirtiler ise;
Karanlık korkusu insanın gücünü alan büyük korkular arasında yer alabilir. Bundan çok az sayıda insan kurtulabilir.

Karanlık korkusunu yenmek

Çoğu kişide bu korkunun yenilmesi ve ortadan kaldırılması için yardım alınması gerekir. Bunun ortadan kaldırılması sadece anlatmak gerçekleşmez. Bu hassasiyeti ortadan kaldıracak azaltacak terapi uygulanması gerekir. Bu terapiyle kişilerin karanlığa olumsuz tepki vermemesi sağlanmak hedeflenir. Kişi terapistiyle birlikte gece dışarıda yürür ve panikten uzak kalmasına çalışılır. Karanlıkta kalamayan kişilere karanlıkta olma olanağı sağlanır.

Hipnotik terapi karanlık korkusunun kökenini tanımlamak için etkin şekilde kullanılır. Terapi kişinin karanlık korkusunu en fazla yaşadığı anı hatırlaması adına cesaretlendirmek için uygulanmaktadır. Terapist kişiyle konuşarak karanlık korkusunu anlamaya ve buna daha iyi tepki vermesini sağlamaya çalışır. Bu korkunun erken ele alınması, korkunun kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Korkunun üzerine giderek, karanlıkla yüzleşmek ve rahatlama sağlamak mümkün oluyor.
" } ] }