{ "title": "Karıncalanma", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/karincalanma.jpg", "date": "19.01.2024 19:17:11", "author": "Sırat", "article": [ { "article": "
Karıncalanma, duyu sisteminde oluşan ve sinirlerin baskısıyla hissedilen ve dışarıdan belli olmayan bir sorundur. Karıncanın vücutta gezdiği gibi bir duygunun hissedilmesi şeklinde yaşanmaktadır. Otururken bacak bacak üzerine atıldığında ya da kolun vücudun altında kalması halinde bu duygu hissedilebilir. Bunun dışında vücutta olan bazı rahatsızlıkların seyri sırasında karıncalanma hissedilebilir. Bir bölgeden başlayarak, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Karıncalanmayı sinir üzerine uygulanan basıyı bildiren bir uyarı sistemi olarak tanımlayabiliriz. Kollarda ve bacaklarda oluşma sebebi genellikle uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz olarak kalmaktır. Ancak bazı durumlarda hastalık belirtisi olarak meydana gelebilir. Beyinde ve omurilikte mesaj çözümleyen bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde sinirlerden gelen mesajlar çözümlenir. Bölgelerin hasar görmesi karıncalanma etkisi gösterebilir. Bu tür karıncalanmanın diğer karıncalanmalardan farkı süreklilik göstermesidir.

Karıncalanma sebepleri nelerdir?
Karıncalanma bulguları nelerdir?

Bu kişilerin detaylı şekilde duyu muayenesinden geçirilmesi gerekir. Duyu özelliklerine göre patoloji olup olmadığı belirlenir. Bazı durumlarda bunu sadece kişi hissedebilir. Bu durum daha çok beyinle ilgili sorunlarda görülebiliyor. Omurilikten çıkan sinirlerde bozukluk olduğunda, bu genellikle vücutta cilt üstünde bölgeyi içine alan duyu değişikliklerinde muayenede görülür. Karıncalanmaya genellikle yanıcı ağrılar, his azalması ya da hissetmeme gibi belirtiler eşlik edebilir. Bası sonucunda oluşan karıncalanmalarda, basıyı kaldırma çözüm olacaktır. Diğer rahatsızlıklarda uygun tedaviler uygulanarak, etkileri giderilebilir.
" } ] }