{ "title": "Kendine Zarar Verme", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/kendine-zarar-verme.jpg", "date": "21.01.2024 01:23:59", "author": "Racih", "article": [ { "article": "
Kendine zarar verme, davranışı vücudun bölümlerine zarar verme, tekrarlayıcı davranışlar sergileme, bilinçli olma, ölümcül davranışlar olmaması, ortama tahammülsüzlük olmasına rağmen kendi kendine yardım etme, yaşamı tehdit etmemesi olarak tanımlanır. Bu davranış hem bağımlılık özelliğinde hem de yardım çığlığı kapsamındadır. Kişiler kendine zarar vererek, kendilerine ilaç sağlamayı amaçlar. Bu kişilerin yaşadığı acılar onların ihtiyaç duyduğu ve istediği bir şeydir. Kişi sadece kendine zarar vermeyi istemektedir. İntihar ve ölüm isteği bulunmamaktadır. Bu davranış korku, duygular ve saldırganlık için sibop vazifesi görmektedir. Kişiler bu duygularla nasıl başa çıkacağını bilemezler.

Kendine zarar verme davranışının kriterleri nelerdir?
Kendine zarar verme kaç türlü olur?

Kişilerin kendine zarar vermeleri iki grup halinde değerlendirilmektedir.

Kültürel açıdan kabul görmüş zarar veren davranışlar: bu davranışlar içinde dövme, piercing, dağlama yapmak gibi zarar veren davranışlardır.

Sosyal açıdan kabul görmeyen zarar veren davranışlar: bu davranışlar toplumda kabul görmemektedir. Kendi içinde bazı gruplara ayrılmıştır. Bunlar;
Kendine zarar verme davranışı nelerle ilişkilidir?
Kendine zarar verme davranışıyla ilgili psikolojik kuramlar

Bu hastalar ile ilgili psikanalitik değerlendirmeye göre cildini kesme davranışı pek çok amaca hizmet etmektedir. Buna göre;
Kendine zarar vere neden olur?

Bu davranış ruhsal bir bunalım veya duygusal bir kaosun göstergesidir. Bunun travma, cinsel taciz, tecavüz, yakını kaybetme, bedensel saldırılar gibi farklı nedenleri olabilir. Kişiler bu sorunla tek başına savaşmak zorundadır. Buda kişilerin duygularını alt üst eder, değersizlik duygusu yaşatır. Ergenlik duygusal ve saldırgan bir dönem olduğundan, bu davranış bu sırada başlayabilir. Genellikle kişilik bozukluğu, depresyon, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi durumlarla birlikte yaşanır. Kendine zarar verilirken dayanılmaz bir duygusal baskı yaşanır. Kişi hayal kırıklığı, korku, öfke gibi duygularına kendi yön verir. Kendini boşlukta hissettiğinden, algılama yok olmaya başlar.

Kendine zarar vermenin sonuçları nelerdir?

Bu davranışla var olan sorunlar sadece ertelenir. Bunlar açıkça görülebilir. Bu eylemler nihai bir çözüm olamaz. Zarar büyük boyutlarda olabilir, gözle görülebilen yaralar oluşabilir. Kişilerin yaşadığı en büyük sıkıntı bu yaraları gizlemeyi bir zorunluluk olarak görmeleridir. Bunun sebebi yaralarla ilgili bir açıklama yapmak istememeleridir.
" } ] }