{ "title": "Konsantrasyon Bozukluğu", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/konsantrasyon-bozuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 01:41:39", "author": "Candar", "article": [ { "article": "
Konsantrasyon bozukluğu pek çok kişide görülen, özellikle de gençlerde daha sık rastlanan bir sorun olmakla birlikte, kişilerde görülen dikkat eksikliğidir. Konsantrasyon kişilerde belirli bir işe ya da eyleme zihinsel açıdan belirli bir süre odaklanamama sorunu olarak adlandırılmaktadır. Tedavi edilmediği sürece kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilen konsantrasyon bozukluğu, fizyolojik ve genetik nedenlerden kaynaklandığı gibi, bazen de çevresel etmenler bu rahatsızlığa yol açmaktadır. Bu rahatsızlık Uzman hekimler tarafından tedavi edilebilmekte ve tedavisinde de ilaçlar ve psikoterapi etki göstermektedir.

Konsantrasyon bozukluğu nasıl anlaşılır?
Konsantrasyon bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Daha çok gençlerde görülen konsantrasyon bozukluğu kişinin performansını ve günlük yaşamını olumsuz etkilediği gibi kişide depresyona da neden olabilmektedir. Kişilerde uyku bozukluğu, beyin yorgunluğu, ekonomik sorunlar, stres, mutsuzluk, aile içi geçimsizlik ve geleceğe dair duyulan kaygılar konsantrasyon bozukluğuna neden olan en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Konsantrasyon bozukluğunun belirtileri şunlardır;
Konsantrasyon bozukluğu neden olur?

Birçok kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen konsantrasyon bozukluğu fiziksel ve genetik nedenlerden kaynaklanabildiği gibi, çevresel etkenlerde bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Konsantrasyon bozukluğuna neden olan etmenler arasında bazı rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar yer alabilmektedir. Bunun yanı sıra; kansızlık ve bazı rahatsızlıklar da konsantrasyon bozukluğunun nedenleri arasında yer almaktadır. Kişilerde fizyolojik yorgunluk gibi durumlar da bu rahatsızlığa yol açmaktadır. Gürültülü ortamlar da kişinin konsantrasyon bozukluğu yaşamasına yol açmaktadır. Örneğin; bir öğrencinin TV odasında ders çalışması çok güç olmaktadır. Çünkü televizyonda ilgisini çeken bir şey gördüğünde ya da yüksek ses durumunda derse olan ilgisi kopacak ve odaklanmada sorun yaşayacaktır. Konsantrasyon bozukluğunun en önemli nedeni ise isteksizlik ve bir işi gönülsüz yapmaktır. Kişinin kafasında başka bir düşünce varken mecburi olarak ders çalışmasını düşündüğünüzde elbette ki konsantrasyon bozukluğu yaşayacağı bir gerçektir. Ayrıca ilgilendiği işin hedefine ve isteğine uygun olması da çok önemlidir. Kişiler istedikleri işler üzerinde daha da yoğunlaşırken, ilgisini çekmeyen durumlarda konsantre sorunu yaşamaktadır. Bu nedenle konsantrasyon bozukluğunun tamamen kişinin düşünceleri ve isteğine bağlı olduğu bir gerçektir.

Konsantrasyon bozukluğunun tedavisi nedir?

Konsantrasyon bozukluğu günlük yaşamı olduğu gibi kişinin geleceğini de olumsuz yönde etkileyen oldukça önemli bir sorundur. Konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişinin en kısa zamanda bir hekime başvurması gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde ilk olarak bu soruna neden olan saptanmalı ve sorunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Konsantrasyon bozukluğu ilaç tedavisi ile giderilebileceği gibi bazı egzersizler sayesinde de tedavi edilebilmektedir. Kişilerde görülen konsantrasyon bozukluğu dikkate alınmazsa ve tedavi edilmezse kişinin hayat standardı düşecek ve gelecek yaşamıyla ilgili kaygısı her geçen gün artacaktır.

Konsantrasyon bozukluğu yaşayan öğrenciler ders çalışma sırasında başka olayları düşünmekten kaçınmalıdır. Özellikle kişi kendini yorgun hissediyorsa ılık bir duş almalı ya da uykusunu düzenli olarak uyumalı ve sonrasında ders çalışmaya başlamalıdır. Uzun süre boyunca ders çalışmak beynin yorulmasına ve konsantrasyonun bozulmasına neden olur bu nedenle derse ara vererek biraz dinlenmek gerekmektedir. Özellikle kalabalık ve görüntülü ortamlarda ders çalışmaktan kaçınılmalıdır.
" } ] }