{ "title": "Koulrofobi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Koulrofobi-86.jpg", "date": "19.01.2024 16:14:25", "author": "Rabia Gökçe", "article": [ { "article": "
Koulrofobi, Fobi, korkunun kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemesi ve duygularını kontrol edememesidir. Fobi kelimesi Yunanca Phobos kelimesinden gelmektedir. Phobos, Yunan mitolojisinde dehşet tanrısına verilen isimdir. Her canlı bir birey olarak varlığını tehdit eden ya da tehdit riski taşıyan varlık ve durumlardan içgüdüsel olarak kaçınmaktır. İnsan bilincinde bu kaçınma korku olarak algılanmaktadır. Korku bu haliyle kişinin varlığını, yaşamını sürdürmesine hizmet eden savunma sistemlerinin bir ön-uyarı mekanizmasıdır ve yaşamını sürdürebilmesi için gereklidir. Korkunun \"kontrolden çıkması\" yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan ön-uyarı sistemiyle uyum sağlanamadığı anlamına gelmektedir. Kişi korkusunun, onu kaçınmaya zorladığı durumlardan kaçınmayı sağlayamamakta ya da bu kaçınma onu duygusal olarak rahatlatmamaktadır. Yine endişe ve korku içindedir, bu anksiyete onun günlük yaşamını istediği tarzda sürdürmesine olanak vermemektedir. Yaşama hizmet eden korku, yaşama karşı olan fobiye dönüşmektedir.

Koulrofobi isepalyaçolara karşı duyulan korkudur. Koulro kelimesi kök olarak Eski Yunancadan gelmekte ve palyaçoların üzerinde yürüdüğü tahta bacağa denilmektedir. Koulrofobi'ye yalnızca çocuklarda değil yetişkinlerde de rastlanmaktadır. Korkunun temel sebebi yüzün kapatılması ve insanların normalden farklı şekillere girmesinden kaynaklanmaktadır. Başka bir sebebi ise genellikle kötü işler yapan insanların yüzünü kapatmasından dolayı oluşmaktadır. Sadece palyaçolardan değil, şaka amaçlı kullanılan (Şaka yapılmasa bile) korkma, ağır makyaj yapan insanlardan tiksinme, fazla boyalı ve süslü olan her şeyi çirkin görme, grafitti denilen sokak sanatında çizilen yüz resimlerinden kaçma durumudur. Yani bilinçaltında yüzünü gizleyen, maske takan insanlar veya bir şekilde abartılı olan her şey kötü diye bir algı yatmaktadır.

Koulrofobi oluşma sebebi kişiden kişiye değişmekte ve tam olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak küçük yaşlarda izlenen palyaço içerikli korku filmleri, palyaçolu korku objeleri bu fobiye zemin hazırlamaktadır. Koulrofobi sahibi bireyler korku yaratan obje, durum veya aktivite ile karşılaştıkları zaman anksiyete belirtileri ortaya çıkmaktadır. Panik atak esnasında görülen belirtilerin hemen hepsi fobik durumla karşılaşıldığında oluşabilmektedir. Bu belirtilerin bazıları şunlardır; çarpıntı, yüz kızarması, terleme, titreme, bulanık görme, nefes darlığı, ağız kuruluğu, yutkunma güçlüğü, mide bulantısı, bilinç kaybı, tansiyon düşmesi ve bayılmaktır. Koulrofobi tedavisi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hipnoz ve bilişsel davranışçı terapi ile çözülebilmektedir. Fobik tedavilerde en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biri kişinin fobisiyle yüzleşme yöntemidir. Kişinin anksiyete yaşatan varlık veya durumun üstüne giderek anksiyeteyi nasıl yaşadığı ve onunla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmesi istenmektedir. Koulrofobi kişinin hayatını ileri derecede etkilemediği sürece psikolojik olarak yardım almasına gerek yoktur.
" } ] }