{ "title": "Manik Depresyon", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/manik-depresif(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:50:59", "author": "Tuncer", "article": [ { "article": "
Manik depresyon, iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak bilinen, yaşam boyu devam eden psikiyatrik bir bozukluktur. Rahatsızlık tedavi edilebilir özelliğinin yanında, ataklarının yıkıcı olması, hastanın kendisine ve çevresine maddi ve manevi olarak zarar vermesi nedeniyle tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir. Ataklarla seyreden rahatsızlık, iyi bir tedaviyle tama yakın bir iyileşme gösterebilir. Rahatsızlığın çıkışı ve tedaviye başlanan süre arasında yaklaşık olarak 5-10 yıl geçmesi nedeniyle erken teşhisin önemi artmaktadır. Manik depresyon kişinin duygu durumunda, hareketlerini yerine getirmesinde ve enerjisinde değişikliklere neden olan bir beyin rahatsızlığı olarak tanımlanabilir. Rahatsızlığın semptomları iş ve okul hayatında zorluklara, başkaları ile ilişkilerde sıkıntılara, intiharlara kadar gidebilecek sonuçlara neden olabilir. Tedavi edilmediklerinde hastalar duygu durumlarında olan değişiklikleri yeniden yaşarlar.

Manik depresyon semptomları nedir?

Rahatsızlık mizaçta ve duygu durumda belirgin dönüşümlere sebep olabilir. Ara dönemde normal duygu durum görülse de hastayı huzursuz eden, üzgün hissettiren durumlar gelişir. Bu inişli çıkışlı dönemler mâni ve depresyon nöbetleri olarak bilinir.

Manik faz döneminde görülen semptomlar
Depresif faz döneminde görülen semptomlar
Manik depresyon nedeni nedir?

Rahatsızlığın nedenleri üzerinde araştırmalara devam edilmektedir. Hastalığın birden fazla nedeni olduğu düşünülmektedir. Genetik yatkınlığın hastalık üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında çevresel etkenlerin hastalığın ortaya çıkışında etkili olduğu da bilinmektedir. Kişilerin aşırı stresli olması, uyuşturucular, alkol kullanımı, uyku bozuklukları gibi nedenler atakları tetikleyebilmektedir.

Manik depresyon tedavisi nasıl yapılır?

Hastalık tedavi edilebilir özellik taşımaktadır. Yeniden tekrarlama özelliği bulunduğundan, uzun süre devam eden koruyucu tedavi uygulanmalıdır. İlaç tedavisinin veya psikoterapi uygulanması ya da ikisinin bir arada uygulanması olumlu sonuçlar vermektedir. Hastalığın kontrol altında tutulması için, duygu durum dengeleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi süreklilik olduğunda başarılı neticeler alınmaktadır. Psikiyatrist ile yakın ilişkide olmak, tedavinin başarısını olumlu olarak etkilemektedir. Rahatsızlık başka insanlarla olan ilişkilerde aksamalara neden olmaktadır. Aile üyeleri arasında da aksaklıklar olabileceğinden, tedaviye onların da katılması olumlu olacaktır.
" } ] }