{ "title": "Narsist", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/narsist.jpg", "date": "19.01.2024 01:44:13", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Narsist, aslında direk olarak insanlarda meydana gelen bir kişilik bozukluğudur. Bu nedenle narsist, psikolojik bir rahatsızlık olarak bilinmelidir. Bu psikolojik rahatsızlık, direk olarak uzun süreli bir rahatsızlıktır. Yani kişinin hayatı boyunca tedavilerin yapılmaması durumunda bu rahatsızlık devam etmektedir. Narsist, günümüz toplumunda çok fazla sayıda insanda bulunmaktadır. Fakat bu kişilik bozukluğu sorununu yaşayan insanlar hiçbir şekilde kabul etmemektedir. Zaten narsist kişilik bozukluğunu kabul eden insanlar bu rahatsızlıktan kurtulmak için gerekli olan tedavileri yaptırarak sorunların çözülmesini sağlamaktadır.

Narsist nedir?

Narsist, aslında anlam olarak herkesin rahatlıkla kavrayacağı bir durumdur. Bu durumu yaşayan insanlarda diğer normal insanlara göre bazı farklılıklar bulunur. Bu farklılıklardan biri kendini aşırı beğenme durumudur. Narsist kişilik bozukluğu olan insanlarda kendini beğenme duygusuyla birlikte kendini diğer insanlardan üstün görme, hep takdir etme ve diğer insanların kendisine ilgi göstermesini bekleyen bir kişiliği bulunur. Bu kişilik ise kişinin çevresinde bulunan insanların rahatsızlıklar yaşamasına neden olmaktadır. Narsist olan insanlar sürekli olarak özel muamele bekledikleri için diğer insanlardan çok fazla bir şekilde muamele beklerler.

Narsist olan insanlarda bulunan özellikler nelerdir?
Narsist kişiliği ne zaman fark edilir?

Bu rahatsızlık insanlarda genellikle ergenlik dönemi sonrasında ortaya çıkar. Fakat bazı insanlarda yürümenin ve konuşanın öğrenilmesi sonrasında yani yaklaşık olarak 4 yaşından sonra bu sorunun bulunduğu anlaşılabilmektedir. Bu kişilerde sorun doğuştan olduğu için direk oltaya çıkar. Fakat bazı insanlarda bu rahatsızlık belli yaşlardan sonra ortaya çıkabilir. Özellikle 60 yaş ve sonrasında narsist ortaya çıkabilir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre insanların kendilerinde narsist durumunu fark etmeleri durumunda genellikle bu kişilerin narsist olmadıklarını ortaya çıkarmıştır. Yani kendisinin narsist olduğunu fark eden insanlar narsist değildir.

Tedavisi nasıldır?

Narsist olan insanlar genellikle direk olarak kendileri doktora gitmezler. Çünkü hiçbir narsist hasta kendisinin narsist olduğunu kabul ederek doktora gitmez. Bu gibi durumlarda öncelikle hastanın yakınlarından birinin narsist olan kişiyi doktora götürmesi gerekmektedir. Bu insanlar birçok zaman depresyon yüzünden hastaneye başvururlar. Çünkü narsist olan insanlar çok sık bir şekilde hayal kırıklığı yaşarlar. Bu hastalar için hayal kırıklığı, gün içerisinde en basit durumlarda bile oluşur. Narsist olan insanlar için kesinlikle tedavi şarttır. Yapılacak olan tedavilerde bu sorun için bazı tıbbi ilaçlarla kişinin biraz daha sakin olması sağlanır. Bu şekilde verilen psikolojik terapilerle meydana gelen belirtilere göre tedaviler yapılır. Bu hastalık için tedavinin gerekli olduğu unutulmamalıdır.
" } ] }