{ "title": "Narsizm", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/narsizm.gif", "date": "21.01.2024 22:17:19", "author": "Namver", "article": [ { "article": "
Narsizm, kişinin kendini sevmesi, âşık olması, aşırı derecede güvenmesi ve büyük görmesidir. Adını mitolojik karakter olan Narkissos'dan alan narsizm, farklı tanımlamalar kullanılarak açıklanmıştır. Tarihte Narkissos suda kendi yansımasını gördüğünde buna âşık olur. Bunu uzun süre seyrettikten sonra, sarılmak istediğinde birden kendi yansıması yok olur. Narkissos kendine âşık olduğundan, buna kavuşmak isterken suda boğulur. Bu durum narsistleri çok iyi anlatır. Bu kişiler devamlı olarak suda gördükleri yansımalarına âşık olurlar. Narsistik kişilik bozukluğunda kişinin zihninin devamlı olarak başarı kazanma, önde olmayla meşgul olması, başkalarından ilgi görme, hayranlık duyma ihtiyacının olması, empati yoksunluğu gibi özelliklerle tanımlanır. Narsizm kişiyi kendini özel hissettiren şeylerin peşinden gitmeye mahkûm eder. Bu kişiler ancak karşısındaki kişiler kendilerine rest çektiğinde, tedavi olmak isterler.

Narsistler nasıl kişilerdir?

Narsist olarak tanımlanan kişiler çok bencil ve ben merkezci olan kişilerdir. Çevresinde sürekli olarak hayran kitlesine sahip olmak isterler ve genellikle bunu başarırlar. Kendileri övgüyle beslendiğinden, çevresinde kendisini övenleri sadece övmeye devam ettikleri süre tutarlar. Kendi amaçları için başkalarını kullanır, daha sonra atarlar. Kendilerini başkalarından her zaman farklı görürler. Kendisini daima özel ve farklı kabul ederler. Güçlü, akıllı ve yakışıklı olduklarını düşünürler. Bu yüzden başkalarının kendilerine tapmasını ister, hata yapmadıklarını düşünürler. Eleştirilmeye gelemedikleri için, eleştiren kişileri bir düşman gibi görürler. Başkaları acı çektiğinde, bunu onların kendi suçu kabul ederler. Kendilerini özel olarak gördüklerinden, karşısındaki kişinin de özel olmasını isterler. İş yaşamında hızla yükselir, aşk yaşamında sıradan bir ilişki yaşamazlar.

Narsizm yaşamda nasıl etkili olur?

Narsizm insanların yaşamını devam ettirebilmesi için belli bir ölçüde gereklidir. Kişide olan narsizm makul oranlarda olmadığında, akıl hastalıkları meydana gelebilir. Paranoya, nevroz, psikoz gibi psikiyatrik rahatsızlıklar narsizm etkisi olarak ortaya çıkar. Narsistik kişilik bozuklukları olanlar, başkasının düşünce veya isteklerine gereken ilgiyi gösteremez. Hedeflerine ulaşmadıkları zaman, çökerler. Kimsenin hakkına saygı göstermeden, gerçek bile olmasa kendilerini haklı görüp, her zaman tek olmayı isterler. Kendi çıkarlarına uygun olan, başkalarına uymayan fikirler onlar içindir. Amaçlarına ulaşamadıkları zaman saldırgan olurlar, çökerler, ağır psikotik sorunlar gelişir.

Narsizmin toplumdaki gelişimi

Narsizm eskiden beri var olmasına rağmen, son yıllarda artış göstermiştir. Bu psikolojik nedenler dışında bazı etkenlerin etkisinden dolayı yaşanmaktadır. Bunların arasında paylaşma ve aidiyet duygusu veren aile bağlarının çözünmesi, insanın tüketici düzeyine indirerek tükettiği müddetçe var sayması, yapılan reklamlarda her zaman daha fazlasını hak ettiğimiz hakkında söylemler, iş yaşamında rekabet ortamında daha iyi olunacağının ispatlanmaya çalışılması gibi etkenler vardır. Bunlar narsizmi besleyerek kuvvetlendiren şeylerdir.
" } ] }