{ "title": "Nevrotik", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/nevrotik.jpg", "date": "23.01.2024 03:21:52", "author": "Sungur", "article": [ { "article": "
Nevrotik, duygu bozukluğu yüzünden aşırı şefkat isteme, odaklanamama, güvensizlik, plan yapamama, düşmanca ve saldırgan tutumlar içinde olma, anormal seks davranışları, nefret, kin gibi kişiyi sağlıklı kişilerden ayıran tutum ve davranışlar sergileyen kişilerdir. Bu davranışlar ise nevrotik bozukluklar olarak tanımlanır. Nevrotik ve normal kişilik arasında belli bir ayırım çizgisi bulunmamaktadır. Herkeste nevrotik eğilimler bulunabilir. En basit haliyle sinirlilik olarak tanımlanan nevrozlar, psikolojik ve işlevsel belirtiler gösterir. Bu davranışların temelinde kaygı bulunmaktadır. Bunların çoğu davranış bozukluğu olarak anılır. İnsanlarda kaygı korku, kuruntu, huzursuzluk olarak görülür. Bu kişilerin çoğunluğu kaygılarının bilincindedir. Kaygılarla başa çıkmada kullandıkları savunma mekanizmaları bulunmaktadır. Ancak bunlar genellikle kaygıyı bastırmakta başarısız olur ya da abartılmış şekilde kullanılmaları nedeniyle anormal davranışlara sebep olur. Psikolojik olarak tedavi gören kişilerin çoğunluğu nevrozdur. Bu rahatsızlık nadiren hastanede tedavi olmayı gerektirmektedir. Ancak kişiler üzerinde bozucu etkiler yapmaktadır. Gereksiz yerlerde hiç sebepsiz yere üzülme, en küçük şeyi büyütme gibi tepkiler verme durumunda nevrotik belirtiler gösterildiğini söyleyebiliriz. Kaygısı olmayan kişi genellikle yoktur. Kaygının etkisine giren kişilerde psikolojik ve bedensel olarak bazı belirtiler oluşmaktadır. Bedensel belirtiler arasında;
Psikolojik belirtiler arasında ise;
Nevrotik özellikler nelerdir?
Nevroz çeşitleri nelerdir?
Nevrozların tedavisi nasıl olur?

Danışma yöntemi terapistin benimsediği kuram çerçevesinde farklılık gösterecektir. Nevrozlar psikanalizde doğuştan gelen durum olarak görülürken, bilişsel ve davranışçı kuramlar sonradan oluşturulan şemalar ve bilişlere dayandırmaktadır.

Kaygı bozukluklarında ilaç tedavisi ile bilişsel müdahale stratejileri oldukça etkilidir. Danışan bilişsel stratejileri anlayabilecek durumda olması, ona yaşadığı kaygının sorunlu ve/ veya akılcı olmayan bilişlerinden kaynaklandığı fark ettirilirse terapötik süreç başarılı olacaktır.
" } ] }