{ "title": "Nomofobi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/nomofobi.gif", "date": "21.01.2024 01:28:28", "author": "Üçel", "article": [ { "article": "
Nomofobi, yaşamımıza yeni giren bir olgudur. Cep telefonuyla iletişimin yaygın hale gelmesiyle, bu iletişimi kaybetmekten korkma nomofobi olarak tanımlanmaktadır. İngilizce no mobile phobia tanımından türetilen kelime tam olarak cep telefonundan mahrum kalmaktan korkma anlamını taşır. Günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşması nedeniyle, cep telefonu kullanıcılarının arasında bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada kullanıcıların %66 sının cep telefonlarını kaybetme düşüncesinden bunaldığı belirlenmiştir. Bu en fazla 18-24 yaş arasında olan gençleri etkilemektedir. Bu araştırmalara etkili olan daha önceki SMS yani kısa mesaj yazanlar arasında yapılan araştırmalardır. Sürekli olarak kısa mesaj yazan kişiler baş parmak nesli olarak tanımlanmıştı. Şimdi ise cep telefonuna internetin girmesi yani akıllı telefonların çıkması bu etkiyi çok yüksek oranda arttırmaktadır.

Nomofobi nasıl belirti veriyor?

Cep telefonuyla yaptığı iletişimin kopmasından endişe duyan nomofobi hastaları, panik atak belirtileri, baş dönmesi, nefes darlığı, terleme, titreme, kalp atım hızında artış, bulantı ve göğüs ağrısı gibi etkilere maruz kalmaktadır. Bu kişilerin nomofobi etkisinde olduğunu anlayabilmek için, aşağıdaki hareketleri izlemeniz gerekir.
Nomofobi modern çağın yeni korkusu

İnsanlarda açık alan, kapalı alan korkusu gibi bir etkiye neden olan nomofobi, gelişen dünyanın etkileri nedeniyle meydana gelmiştir. İnsanların cep telefonuna bu derece yakın olması, cep telefonsuz yapamayacaklarını düşünmeleri bunun teknolojinin getirdiği korkular arasına sokmuştur. Bu yeni fobi cep telefonunu kaybeden kişileri, kaybetmekten korkan kişileri etkiliyor. Uzmanlar bunun sebeplerini kişilerin aileleri ve yakın arkadaşlarıyla sürekli olarak iletişim halinde olmalarına bağlıyor. Cep telefonu kullanıcıları buna o derece bağımlı hale geliyorlar ki, cep telefonlarının şarjının bitmesi hatta cep telefonlarını nereye koyduklarını hatırlayamamaları bile onların bu korkuyu yaşamalarına neden olabiliyor. Bu sorun yaşamımızda yeni bir olgu olduğundan, bu konuda yapılan çalışmalar daha devam etmektedir.

Cep telefonu kullanıcıları arasında yapılan bir araştırmada, telefon kullanan her iki kişiden birisinin telefonunu hiç kapatmadığı belirlenmiştir. Bu kullanıcıların içinden her on kişiden birisi de daima ulaşılabilir durumda olmayı tercih ediyor. Bu araştırmalar sonucunda nomofobi rahatsızlığının cep telefonu kullanıcılarının %53 ünde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu oran erkekler arasında %58, kadınlar arasında ise %48 oranında etkisini göstermektedir. Bu kişilerin kontörleri bittiğinde, şarjları tükendiğinde, cep telefonlarını kaybettiğinde, operatörlerin kapsama alanı dışında kaldıklarında endişeleri yüksek düzeyde olmaktadır.
" } ] }