{ "title": "Obsesif Nedir", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/obsesif-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 12:35:24", "author": "Bolgan", "article": [ { "article": "
Obsesif Nedir, Obsesif hastalığına yakalanan birisi, bir sorunu cevaplamadan rahat etmeyen, bu sebebi uykunun kaçmasına kadar ilerleyen, gamsız olmayan ve psikoloji bölümünden derlenerek, obsesif kompulsif bozukluğuna sahip kişiler \"obsesif\" olur. Obsesyon'da bir ruh hastalığına denilir. Anksiyete türü olan bu hastalık obsesif-kompülsif bozukluk (OKB), insanları devam eden düşünceler, davranışlar döngüsüne hapsolmuş ve her türlü kısıtlanan bir rahatsızlıktır. Obsesif-kompülsif bozukluğunun kişilerde kontrolsüz olmalarından tekrarlayan stres ve düşünceleriyle beraber, korkuları ya da görüntüler (Obsesyonlar) sebebiyle oluşan rahatsızlıktır. Bu düşünceler anksiyete, yarattığı ritüelleri veya rutin içinde olmasına (Kompülsiyonlar) neden olmaktadır. Ritüeller takıntılı düşünceleri engelleyerek ya da akıldan çıkarmak girişimiyle yapılmaktadır.

Obsesife sebep olan türler nelerdir?
Obsesife neden olan yaygın saplantılar nelerdir?
Obsesif kişileri toplumda ne sıklıkta görülür?

%1-1,8 aralığında görüldüğü değerlendirilmiştir. Hafif etkileşme dahil olursa hayati boyunca rastlanma oranı %5,9 olarak bulunmaktadır.
Bu veya bunlara benzer soruları istemeden de olsa aklınıza getiriyorsanız, hayatınızın en belirgin yerinde sıkıntıya düşüyorsanız, saçmaladığınızı düşündüğünüzü anlayamıyorsanız obsesif hastalığını taşıyorsunuz demektir.

Obsesif tedavisi nasıl yapılır?

Obsesifliğin tedavisi ilaçla ve psikoterapiyle mümkündür. Obsesif, irade dışında beyine sokulmuş gibi ortaya çıkan düşüncelerdir. Ama kişi yine de bu düşüncelerinden dolayı kendisini suçlu hissetmektedir. Tedavide bu bulgular çok önem taşımaktadır. Hastanın düşüncelerine göre yaptığı eylemler sebebiyle hissettiği suçluluk duygusunun azaltılması, benliğini bunların dışında görmeye başlaması, tedavi için ilk adımdır. İlaçlardan çoğu kez defalarca iyi sonuçlar çıkmıştır. Ama ilaç aynı başarıyı, tekrarları önlemekte gösteremiyor. İlaçların yanı sıra psikoterapi de mutlaka gerekmektedir. Hastalığı daha iyi tanıma ve karşı savunmalar oluşturmayı içeren teknikler, tekrarlamaların önlenmesinde büyük başarı sağlamıştır.
" } ] }