{ "title": "Obsesif", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/obsesif.jpg", "date": "21.01.2024 11:00:00", "author": "Fazlullah", "article": [ { "article": "
Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulunan kişilerdir. Bu sorunlar kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeydedir.

Obsesif kompulsif bozukluk nedir?

Obsesyon denilen kişinin engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı fikirler ve düşüncelerin, kompulsiyon denilen tekrarlayıcı davranış ve zihinsel eylemlerle oluşan ruhsal hastalıktır. Bu bir takıntı hastalığıdır. Yaşanan kompulsiyon ve obsesyonlar toplumlarda farklılıklar gösterebilir. Bu rahatsızlık toplumda çoğunlukla ergenlik döneminde görülmesine rağmen, herhangi bir yaşta görülmesi mümkündür. Kadınları daha fazla etkisi altına almaktadır.

Obsesif kompulsif belirtileri nelerdir?
Obsesif kompulsif nedenleri nedir?
Obsesif kompulsif tedavisi nasıl yapılır?

Hastalık yaşamı güçleştiren, iş, aile ve sosyal yaşamdaki etkinlikleri kısıtlayabilen, hastaların yaşam seviyesini düşüren özelliklere sahiptir. Kronikleşme oranının yüksek olması, hastalığın tedavisinin önemini vurgulamaktadır. Tedavi farklı şekillerde uygulanabilir.

İlaç tedavisi: Tedavide serotonin seviyeleri üzerinde etkili olabilen ilaçlar fayda sağlamaktadır. Özellikle serotonin geri alım engelleyicileri olan ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. İlk dönemlerde ilaçlar baş ağrısı, bulantı, midede huzursuzluk, uyku bozukluğu gibi etkilere sebep olabilir. İlaçların etkisi iki hafta kadar sonra görülmeye başlar. Sonuçların olumlu olup olmadığı için, kullanımdan sonra 10 hafta kadar geçmesi beklenmelidir. İlaçların etkili olması halinde, ihtiyaç halinde doz arttırılarak, en az 2 yıllık bir tedavi uygulanmalıdır.

Bilişsel davranışçı tedavi uygulaması: Hastalar düşüncelerinden kaçınma yoluyla bunlarla başa çıkmaya çalışırlar. Bunu yapsalar bile, düşüncelerde artış ve kısır döngü oluşmasına engel olamazlar. Bu tedavi yönteminde hastanın kaygı duyduğu davranışlarına sebep olan düşünceler ile karşı karşıya gelmesi ve bunun sonucunda oluşan kaygıları azaltmak için oluşan davranışları engelleme amaçlanır. Rahatsızlık veren düşüncelerin oluşturduğu kaygıyı engelleyerek, hastanın buna alışmasını sağlamaya çalışılır. Bu yapılan alıştırma tedavileri hastalara fayda sağlayabilir. Hastalar korkularıyla yüzleşmektedirler. Bilişsel yapılan tedavilerde, düşünceler nedeniyle oluşan sorumluluk duygusu azaltılmaya çalışılır. Sorumluluk olmadığında hastalar tekrarlama davranışlar içerisine girmeyecektir. Düşüncelerin gerçek olmadığı anlatılmaya çalışılmaktadır. Hastada ortaya çıkan düşüncelerin hangi hatalardan kaynaklandığı araştırılır. Bilişsel hatalar belli olduktan sonra, hastanın düşüncelerinin daha gerçekçi düşünceler ile değiştirilme çalışmaları yapılır. Bunların neticesinde düşüncelerinin düşündüğü sonuçları vermediğini anlayan hastalar, iyileşme belirtileri göstermektedir. Uygulanan bu tedavi hem hastalığın tedavi edilmesinde hem de yeniden oluşmasını önlemede faydalı olmaktadır. Tek başına uygulanabileceği gibi, ilaç tedavisi ile uygulanabilir. Tedavi döneminde hastaların ailesi ve çevresindeki kişilerden destek alması da tedaviye olumlu olarak yansımaktadır.
" } ] }