{ "title": "Öfke", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/ofke.jpg", "date": "21.01.2024 01:47:04", "author": "Bağışhan", "article": [ { "article": "
Öfke, kendisine fizyolojik ve biyolojik başka değişikliklerin eşlik ettiği, şiddeti hafif iritasyondan, şiddet ve baş kaldırışa kadar değişiklik gösteren bir duygudur. Öfke anında kalp atışları hızlanır, tansiyonda yükselme olur, adrenalin ve noradrenalin gibi hormonların değerleri yükselir. Eksternal ve internal olaylar öfkeye sebep olur. Özellikle bir tek kişiye, bir duruma veya can sıkan özel bir soruna karşı öfke duyulabilir. Önceden başımızdan geçen travmatik olaylarda, öfkenin gün yüzüne çıkmasına neden olabilir. Öfke kontrolü ele almak amacına odaklanmış olan bir duygudur. Tamamen sağlıklı bir insan tarafından yaşanan bir duygu olan öfke, herkesin yaşayabileceği bir durumdur. İnsanlar aşağılandığı, hataların yüzlerine vurulduğu, kırıldığı ya da haksızlığı uğradığı zamanlarda sıkça öfkelenir. Bu duygu dost veya düşman olabilir. Eğer kontrolü ele alınabilirse, yaşamda pozitif bir rol oynar. Haksızlıklar karşısında savaşmaya, ayakta kalmaya ve yaşamda değişiklik zamanı geldiğini anlamaya yardımcı olur. Öfke sonunda şiddete başvurmamak gerekir. Bu sadece bir duygudur. Öfke anında nasıl davranılacağı sadece kişiye bağlıdır. Burada önemli olan nasıl hissedildiği değil, nasıl tepki verildiğidir. Öfkenin kontrol edilemediği durumlarda iş yeri ve evde şiddet, boşanma, madde bağımlılığı gibi olaylar meydana gelebilir. Günümüz koşullarında insanların maruz kaldığı stres, oldukça büyük boyutlardadır. İş yükü ve güvensizlik altında ezilen kişiler, çeşitli koşullarla karşı karşıya kalmaktadır. Öfkenin altında önemli değerleri etkileyen faktörler üzerinde kontrolü kaybetme hissi yatmaktadır. Bunlar sevilen bir insan, gurur, onur, para, zaman, eşitlik gibi değerlerdir. Öfke anında buna sebep olan değeri düşünerek, bu enerji patlamasının bunu alt edeceği sanılır ya da bu enerji patlamasıyla önümüzdeki bariyerleri kıracağımız düşünülür. Bu esnada sonuçları düşünülemediğinden, olay sonunda pişmanlık duyulur. Fiziksel saldırılarda, öfkenin enerji vermesi olumlu olarak kabul edilebilir. Ancak bu durum çoğu zaman kişilere fazladan stres yaşatır. Öfke nöbetlerinin sıkça yaşanması kalp hastalıklarının ve kalp krizlerinin en büyük sebeplerinden biridir.

Öfkenin dışa vurumu nasıl olur?
Öfke kontrolü nasıl olur?

Öfke kontrolünün gayesi kişinin içinde büyüyen duyguları ve öfkenin sebep olduğu dalgalanmaların azaltılmasıdır. Etrafımızda bulunan ve bizleri kızdıran kişilerden kurtulmak ve onları değiştirmek mümkün olmadığından, tepkilerimizi kontrol altına almamız gerekir. Kişilerin öfkeye olan yatkınlığını, içlerinde olan öfke duygularını, bu duygularla nasıl başa çıkılacağını ölçebilen bazı psikolojik testler bulunmaktadır. Bununla ilgili ne tür bir sorunun olduğunun farkına varmak, öfke kontrolü sağlamak açısından önemli bir adımdır.

Bazı insanlar neden daha fazla öfkelidir?

Bazı kişiler daha kolay ve çabuk öfkelenmekte ve bu duyguyu daha yoğun yaşamaktadır. Bazıları ise öfkesini belli etmez ve her zaman tetikte görünebilirler. Çabuk ve kolay öfkelenen kişiler sosyal olarak geri çekilebilir ya da fiziksel olarak hasta olabilirler. Kolay öfkelenen kişiler kızdırılmaya yönelik toleransları daha düşük olur. Bunlar kızdırılmaya, haksız eleştirilere, küçük hataları düzeltmeye, güvensizliğe tahammül edemezler. Kişileri bu hale getiren farklı sebepler olabilir. Bunlardan birisi kalıtsal ya da fizyolojik olabilir. Çocukların bir kısmı daha doğuştan öfkelenmeye meyilli, hassas ve gergin olabilir. Bu erken yaşlarda kendini gösterebiliyor. Diğer bir etken ise sosyo kültürel yapıdır. Toplum tarafından öfke negatif değerlendirildiğinden, bu duygu yapıcı olarak kanalize edilemez. Aile içi geçmişte bunda rol oynamaktadır. Kolay öfkelenen kişilerin aileleri yıkıcı, duygusal iletişimde zayıf ve kaotik bir yapıdadır. Kişilerin içlerinde olan her birikimi dışa boşaltması doğru olmadığı gibi, tehlikeli bir durumdur.

Öfkeyi kontrol etmenin yolları nelerdir?
" } ] }