{ "title": "Örgütsel Bağlılık", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/Orgutsel-Baglilik-68.png", "date": "21.01.2024 01:22:00", "author": "adem yaman", "article": [ { "article": "
Örgütsel Bağlılık, İnsanoğlu tabiatı gereği yalnız yaşayamamakta ve sosyal hayata ihtiyaç duymaktadır ve bunun akabinde insanlar belirli bir amaç için bir araya gelmekte ve örgütün yapısını oluşturmaktadır. Örgütler ticari, sosyal, siyasi olabileceği gibi günümüzün en önemli sorunlarından biri olan terör örgütü şeklinde de olabilir yani toplanış amacına göre örgütlerin çeşitleri vardır. İşte bu örgütler kendi bünyesindeki insanları koordine etmek ve belirli bir düzene sokmak için örgütsel bağlılık çerçevesinde örgüt faaliyetleri yapmaktadır.

Örgütsel Bağlılık Çeşitleri

Duygusal Bağlılık: bu bağlılık türü örgütsel bağlılık türünün en önemlisi ve işlevsel olanıdır. Birey mensup olduğu örgüte karşı gönüllü olarak bağlanmakta ve bunun sonucu olarak normal potansiyelinin üstünde performans gösterebilmektedir. Duygusal bağlılık bireyin çıkarıyla örgütün çıkarı örtüştüğünde ortaya çıkabildiği gibi örgüt propagandası ya da kişinin duygusal zafiyetleri sonucu ortaya çıkabilmektedir. Özellikle meşru olmayan örgütlerde kişinin zafiyetine ek olarak örgüt propagandası sonucu birey adeta at gözlüğü takmışçasına gelişen olayları sabit bir bakış açısıyla yorumlamakta ve daima mensup olduğu örgütün, örgütsel bağlılık çerçevesinde haklı görmektedir. Meşru örgütlerde ise duygusal bağlılık sonucu kişi işine daha çok motiveyle sarılır ve bundan dolayı hem örgüt fayda görür hem de işini severek yaptığından dolayı birey fayda sağlar.

Sürekli Bağlılık: bu bağlılık türünde ise birey örgüt içerisinde geçirdiği zaman ya da harcadığı emek dolayısıyla örgütsel bağlılığı perçinleşmekte, örgütten ayrıldığı zaman karşılaşabileceği zorlukları göz önüne alarak birey örgüt içerisinde kalmaya devam etmektedir. Bu bağlılık türünde motive düşük kalabilmekte ve birey kendisini zorlayarak örgüt içerisinde devamını sağlamaktadır.

Normatif Bağlılık: Birey mensup olduğu örgüte karşı sadakat içerisinde görev alır ve bunun sonucu olarak örgütsel bağlılık üst düzeyde gerçekleşmiş olur. Örneğin işsiz birisine örgüt içerisinde bir iş verildiğinde ya da çalışanın mevkisi yükseltildiğinde kişide bir minnet duygusu oluşmakta ve bundan dolayı örgüte karşı sadakat ve güven içerisinde bağlı kalabilmektedir. Aynı şekilde ruhsal ve karakter olarak sağlam olmayan kişileri yasal olmayan örgütler bünyesine alarak bu kişilere değer verdiğini göstermeye çalışarak bünyesine katıp, örgüt içerisinde kendilerine bağımlı bir şekilde bu kişileri kullanabilmektedirler.

Ayrıca örgütsel bağlılığı etkileyen faktörlerde bulunmaktadır. İlk olarak kişinin eğitim durumu bu faktörler arasına girmektedir. Yapılan araştırmalara göre eğitim düzeyi arttıkça kişinin örgütsel bağlılık düzeyinde azalma olduğu saptanmıştır. İkinci olarak yaş faktörünü gösterebiliriz. Birey ne kadar yaşı ilerlemişse ters orantılı olarak örgüte bağlılığının azaldığı tespit edilmiştir. Üçüncü olarak kişinin ekonomik durumunu sayabiliriz. Ekonomik durumu ne kadar iyi ise bireyin özgürlük alanı genişleyecek ve bu doğrultuda örgütsel bağlılık düzeyi azalacaktır. Genel olarak aktardığımız bu faktörleri kültürlere ya da gelenek ve göreneklere göre çoğaltmamız mümkündür. Bu makalemizde sizleri örgütsel bağlılık hakkında bilgilendirmeye çalıştık. Umarım faydalı olmuştur. İyi günler.
" } ] }