{ "title": "Panik Atak Belirtileri", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/panik-atak-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 15:01:58", "author": "Keys", "article": [ { "article": "Panik atak belirtileri ilk olarak kişide görülen aşırı kaygı ve kalp çarpıntıları olsa da bu kadarla sınırlı kalmamaktadır. Panik atak belirtileri bazen bir kişiyi acile kaldırmaya kadar dahi gidebilmektedir. Bu nedenle sizlere bu yazımızda panik atak ve belirtileri konusunda detaylı bilgiler sunarak, panik atak konusunda neler yapabileceğinizi önereceğiz. Panik atak sırasında ölecekmiş hissine kapılan kişinin yapması gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz. Kişilerde yaşanan kaygı ve korkunun giderek artması ile de ortaya çıkan panik bozukluk durumuna karşı alınabilecek önlemleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Panik atak korku ve kaygı gibi belirtilerle oluşan, bu gibi duygulardan ötürü nöbetler şeklinde kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Panik atak kişide ruhsal olarak başlayarak, fiziksel etkileri de beraberinde getirmektedir. Panik atak bulunan kişide öncelikle ani kaygılanma duygusu oluşmaktadır. Kişide başlayan kaygının sebebi aslında nedensiz gibi görünse de yaşadığı bir olayın etkisinden dolayı kaynaklanmaktadır. Ayrıca panik atak durumunda kaygılanma durumunun hangi ortamda ve ne zaman görüleceği hiç belli olmamaktadır. Panik atak belirtileri bazen televizyon izlerken, bazen araba kullanırken, bazen de hiç beklenmedik bir anda görülebilmektedir. Panik atak kişide ruhsal olarak kaygı ve korkuya neden olurken, bunun beraberinde fiziksel olarak da hızlı kalp çarpıntılarına yol açabilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda kişinin nefes alıp vermesi hızlanırken, baş dönmesi ve göz kararması gibi fiziksel sorunlara da neden olabilmektedir. Bu belirtilerin görülmesi kişide kalp krizi geçirme hissine kapılmaya yol açmaktadır. Çünkü aynı belirtiler kalp krizinde de görülmektedir.

Panik Atak Belirtileri Şunlardır
Panik atak genellikle 10 dakikaya yakın süren bir rahatsızlıktır. Fakat baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtilerin geçmesi daha uzun da sürebilmektedir. Uzmanlar tarafından bu konuda her kişinin yaşamı boyunca en az 1-2 kez panik atak yaşayabileceği belirtilmektedir. Fakat panik atağın sık sık yaşanır hale gelmesi ve 10 dakikadan uzun sürmesi ise panik bozukluk adı verilen duruma işaret etmektedir. Ayrıca panik atağın en büyük tetikleyicisi ise stresli yaşam koşulları olmaktadır.

Panik Atak Neden Olur?

Panik atağın belirtilerive nedenleri rahatsızlığın daha kolay aşılması açısından çok önemlidir. Panik atak genellikle genetik nedenlerden dolayı görülebilmektedir. Ailesinde panik atak bulunan ve panik atak rahatsızlığı yaşayan kişiler olanlarda panik atak belirtileri görülme riski çok fazladır. Ayrıca panik atak bayanlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni ise kadınların hastalıklara daha yatkın olması ile daha stresli ve daha takıntılı olmalarıdır. Panik atağın nedenleri arasında aşırı stres de çok önemlidir. Bir kişinin kaza geçirmesi, yakının ölmesi, iflası ya da cinsel tacize maruz kalması panik atak riskini daha da artırmaktadır. Bunun nedeni ise yoğun stresin kişide yarattığı aşırı kaygı duygusudur.

Panik atak nedenleri arasında bir diğeri ise kullanılan ilaçlar olmaktadır. Bazı kişilerin bağımlısı oldukları kafein, kokain, anfetamin ve benzeri maddeleri bırakması da kişide panik atak belirtileri görülmesine yol açmaktadır. Bu maddelerin bırakılması kişide aşırı kaygıya neden olmakla birlikte, aşırı terleme, bulantı ve baş dönmesine neden olmakta, bu da kişinin panik atağa kapılmasına yol açmaktadır. Panik atağın nedenleri arasında en önemlisi aslında beyindir. Bazı kişilerde beyin çok fazla korku sinyalleri göndermekte bu da panik atağa yol açmaktadır. Kişinin vücudunun fazla adrenalin salgılaması da panik atağa neden olmaktadır. Bu nedenle kişinin kalp atışları hızlanmakta, terlemekte ve nefesi hızlanmaktadır. Bu da panik atak belirtileri arasında en sık görülenler arasında yer alır. Panik atağa yol açan bir diğer neden ise kan şekerinin düşük seviyede olmasıdır. Çünkü bu durum mide bulantısına ve baş dönmesine yol açarak kişiyi panik bozukluğa sürüklemektedir.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Panik atak tedavisi genel olarak ilaç tedavisi ya da uygulanan terapilerle yürütülmektedir. Tedavide öncelikli amaç kişiyi kaygı ve korku duyduğu nedenlerden uzaklaştırarak panik atağı yenmesini sağlamaktır. Tedavide kişide görülen panik atak belirtileri dikkate alınarak sakinleştirici ve benzeri ilaçlarla da destek sağlanmaktadır. Panik atak mutlaka dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belirtiler ile karşılaştığınızda ve sık sık ataklar yaşadığınızda mutlaka en kısa zamanda bir hekime başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü önlem alınmadığı takdirde korku ve kaygı dolu bir yaşam sürerek hem sizin hem de çevrenizdekilerin huzursuz olmasına neden olabileceksiniz.
" } ] }