{ "title": "Panik Atak İlaçları", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/panik-atak-ilaclari.gif", "date": "19.01.2024 16:55:40", "author": "Edib", "article": [ { "article": "Panik atak ilaçları, panik bozukluğun bilişsel davranışçı terapiyle birlikte düzenli olarak tedavisine yardımcı olan ilaçlardır. Rahatsızlığın tedavisinde en iyi sonuç bunların birlikte kullanılmasıyla alınır. Bu ilaçlar arasında belirli serotonin geri alım inhibitörleri, selektif serotonin ve norepinefrin inhibitörleri ile benzodiazepin grubu ilaçlar yer alır. Alprazolam panik atak tedavisinde kullanılsa da etki süresinin kısa olması nedeniyle gün içinde birkaç defa alınmalıdır. Beta blokerler panik atak tedavisinde fiziksel semptomların giderilmesinde bazı durumlarda kullanılabilir. Panik atakları şiddetli bir şekilde yaşayan hastaların nöbetlerinin geçirilmesi için geliştirilen gabapentin ve risperidon, quetiapin gibi ilaçlar etkili olabilir. Tedavide SSRI ve SSNRI gibi ilaçlar çıkmadan önce trisiklik antidepresanlar kullanılmaktaydı. Panik atak tedavisinde trisiklik antidepresanlar SSRI ve SSNRI'lardan daha fazla etkili olsa da güvenirliği ve tolere edilişi tam olarak belirlenmemiştir. Bu yüzden trisiklik antidepresanlar şimdilerde daha az kullanılmaktadır.

Panik atak ilaçları nasıl kullanılmalıdır?

Hastaların doğru takip edilmesiyle ilaçlar panik bozukluklarda etkili şekilde kullanılabilir. Bu ilaçlarında diğer ilaçlar gibi yan etkilerinin olması nedeniyle, doktorla sürekli olarak iletişimde olunmasında fayda vardır. Hastada ilaçla tedavinin kullanılmasına karar verilirse, en doğru olan ilaç tercih edilmelidir. Hastanın kullanacağı ilaçlar şiddeti hafiften ağıra doğru giden, yan etkileri konusunda yakından takip edilmelidir. Panik atak hastasının hamile olması durumunda, fetüs üzerindeki etkileri dikkate alınarak tedavide psikoterapiye ağırlık verilebilir. Panik atakların ilaç dışında tedavi edilmek istenmesi durumunda, bazı bitkilerden yararlanılabilir. Bunların arasında kediotu ve çarkıfelek bulunmaktadır. Panik atakların tedavisinde ilaçlarla birlikte psikoterapi kullanılmalıdır. Özellikle bilişsel davranışçı terapi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda etkilidir. Bunlar ilaçlarla birlikte kullanıldığında, genellikle 2-3 ay içinde iyileşme gerçekleşir.

Panik atak ilaçları ne zaman etkisini gösterir?

Beyinde iletimi sağlayan, duygu durumunu düzenleyen, sağlıklı düşünmeye yönelten bazı maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin sinirler arasındaki geçiş alanlarındaki düzeyleri oldukça önemlidir. Stres nedeniyle bu maddelerin düzeylerinde düşüş meydana gelir. Panik atak ilaçları bu maddelerin düzeylerini olması gereken seviyelere çıkarır. İlaçlar hastalarda birkaç hafta içinde etkisini göstermeye başlar. Fakat tam olarak etkilerini görebilmek için en az bir ay boyunca kullanılmaları gerekir. Uzun süre kullanmadan sonra hastada panik atakta düzelme olmazsa, ilacın değişimi ya da dozun yeniden ayarlanması gündeme gelebilir. İlacın fayda sağlamasından sonra, doktor kontrolünde yavaş yavaş azaltılarak, kademeli olarak bırakılmalıdır.
" } ] }