{ "title": "Panik Atak Tedavisi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/panik-atak-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 02:25:36", "author": "Güfte", "article": [ { "article": "
Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler ilaç tedavisi ve bilişsel-davranışçı tedavi yöntemidir.

İlaç tedavisi nasıl yapılır?

Panik atağın (Panik bozukluğun) tedavisinde beynin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini yeniden düzeltip, panik atakların oluşmasını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Günümüzde, ülkemizde de panik atak hastalığına oldukça iyi gelen, panik atağı tedavi edebilen çok sayıda ve çok çeşitte ilaç bulunmaktadır.

Panik atak tedavisi konusunda yardım almakta olduğunuz doktorunuz bu ilaçlardan birini seçerek, düşük bir dozda kullanmaya başlamanızı tavsiye edebilir. Daha sonrasında yapılacak olan düzenli kontrollere ilacın dozu arttırılabilir ya da azaltılabilir. İlaç tedavisi en az bir yıl sürmeli, sonrasında ise birden değil, dozu yavaş yavaş azaltılarak bırakılmalıdır.

Bilişsel-davranışçı tedavi nasıl yapılır?

Bilişsel-davranışçı tedavi yönteminde iki amaç vardır. Birincisi, hastanın aslında tamamen zararsız olan panik atak belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesidir. Bu yöntemle, hastanın panik ataklarla korkmadan baş edebilmesinin öğretimi amaçlanmaktadır.

Bir diğer yöntem, hastanın, panik atakların geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılmasıdır. Böylece panik atak hastasının korkularının üstüne gitmesi ve bu korkuları yenebilmesi amaçlanır.

Bu tedavi yönteminde, panik atak hastasının doktoru, hastayı panik bozuklukları nedeniyle yapmaktan kaçındığı dışarıya çıkma, toplu taşıma araçlarına binme gibi aktivitelere bir plan dâhilinde yönlendirmelidir. Bunlar, panik atak hastasına kolaydan zora doğru bir ‘'alıştırma ödevi' olarak verilebilir. Böylece panik bozukluğu olan hasta, basitten zora doğru bütün korktuğu durumları geçerek sağlığını tekrar kazanabilir.

Panik atak tedavilerinde en iyi sonuç, ilaç tedavisinin ve bilişsel-davranışı tedavi yöntemlerinin birlikte uygulanmasıyla alınmaktadır.

Unutmayınız!

Panik atak, kesinlikle ölüme, çıldırmaya ya da felce neden olabilecek bir hastalık değildir. Doktorunuz önermediği sürece kalp, tansiyon, vitamin ilaçları ya da sakinleştiriciler kullanmamaya özen gösteriniz. Alkol ve sigara tüketiminden uzak durmaya çalışınız ve sadece doktorunuz size önerdiği ilaçları, size önerdiği dozlarda kullanmaya dikkat ediniz. Asla kendi düşüncelerinizle ilacınızın dozunu arttırıp azaltma yoluna gitmeyiniz. Tamamen iyileştiğinizi düşünseniz bile Uzman doktorunuza danışmadan, panik atak tedavisini kesmeyiniz.
" } ] }