{ "title": "Pedagoji", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/pedagoji.gif", "date": "20.01.2024 02:08:18", "author": "Cevval", "article": [ { "article": "
Pedagoji, çocuklarda öğrenme sorunlarını, öğrenmeyi, ruhsal, duygusal ve fiziksel durumları inceleyen bir bilim dalıdır. Çocuklar bir ülkenin geleceği için oldukça önemli bir yere sahiptir. Ülkenin kalkınması ve gelişimi için çocuklar her açıdan değerlendirilmelidir. Pedagoji çocukların duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimlerini inceleme altına alarak, ruh sağlıkları ile ilgili bilgiler edinmeye çalışır. Pedagoji biliminin ilgi alanı yeni doğan ve yetişkin arasında olan insanların eğitimidir. Bu alan uzun yıllar psikoloji alanı altında devam etmiş, sonradan ayrı bir alan durumuna gelmiştir. Pedagoji bilimiyle uğraşan, bu alanda uzmanlaşmış olan kişiler pedagog olarak tanımlanır. Bu bilim alanının gelecek adına önemli etkileri vardır. Bu etki çocukların ruhsal yönden incelenerek, çocukların toplum adına sağlıklı bireyler olarak yetişmesini sağladığı içindir. Doğumla birlikte çocukların ailede başlayan eğitimi, ülkenin geleceği açısından önemlidir. Ruhsal gelişimi mükemmel olan çocuklar, gelecekte ülke ve toplum açısından katkı sağlayan bir nesil haline gelmektedir. Bu nedenle pedagoji bilim dalı topluma hizmet etmektedir. Bu alan bazı alt dallara ayrılmaktadır.

Pedagoji alt dalları
Pedagogların hizmet alanları
Bu çalışmaların dışında pedagoglar çocuk mahkemelerinde bilirkişi olarak, çocuk ıslahevlerinde Uzman ve gözlemi olarak, kreş ve anaokullarının açılmasında bilirkişi olarak, hastane, sağlık kuruluşlarında ve çocuk sağlığı alanında kliniklerde Uzman olarak hizmet verirler. Günümüzde toplumlar çocuk haklarına ve çocuk yetiştirmeye yönelik bilinç üst seviyeye çıkmıştır. Bu nedenle ülkelerin gelişmişliği daha fazla yükselmektedir. Bunun etkisiyle pedagoji bilimine talepte artmış durumdadır. Aileler çocuklarını yetiştirirken daha fazla pedagog yardımı almakta, okullarda ve diğer eğitim kurumlarında kadrolu pedagoglar bulunmaktadır. Çocuklardaki sosyal uyumsuzluklarda, dikkat eksikliğinde pedagog yardımı almak önemli bir konuma gelmiştir. Bu nedenle toplumumuzda sağlıklı bireylerin yetişme oranında ciddi bir artış bulunmaktadır. Aileye destek olan pedagoglar, geleceğimize faydalı olacak sağlıklı çocukların yetişmesine katkı sağlamaktadır.
" } ] }