{ "title": "Psikolojik Tedavi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/psikolojik-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 17:36:08", "author": "Aykın", "article": [ { "article": "
Psikolojik tedavi, ruhsal hastalıkların teşhisi sonrasında kişilere uygulanacak olan tedavidir. Bu tedavi sırasında ilaçlar ve psikoterapi uygulamaları yapılmaktadır. Pek çok kişi bu hastalıkların tedavisinde ilaçların geçici bir iyileşme sağladığına, psikoterapinin ise daha kökten bir iyileşme sağladığına inanır. İnsanların buna inanması psikolojik hastalıkların soyut bir hastalık olarak algılanmasından ve bunların somut olan ilaçlarla tedavi edilemeyeceğini düşünmelerinden kaynaklanır. Aynı zamanda kullanılan ilaçlarla ilgili toplum içinde yanlış inanışların olması yani bağımlılık yaptığı, yan etkileri olduğu gibi, bu düşünceleri beslemektedir. İnsanlarda olan ruhsal yapının ve işleyişin, tüm düşünce ve duyguların beyindeki sinir hücrelerinin faaliyetiyle ilgili olduğunun bilinmemesi bu önyargıları besleyen unsurlar arasındadır. Kişiler beden ve zihni birbirinden farklı algılamaktadır. Bu anlayış psikolojik hastalıklar içinde söz konusudur. Meydana gelen hastalığın biyolojik ya da psikolojik olduğu merak edilir. Hastalığın psikolojik olduğu düşünüldüğünde tedavinin psikolojik olarak yapılması gerektiği sanılır. Fakat ruhsal ve zihinsel olan her türlü etkinlik sadece beynin eseri olarak ortaya çıkar. Duygular, düşünceler, yargılama, bellek gibi etkinlikleri beyin meydana getirir.

Psikolojik tedavi nasıl uygulanmalıdır?

Psikolojik tedaviler hastaların durumuna göre ilaç tedavi ya da psikoterapi uygulanarak yapılmalıdır. Bunlar bir arada olabileceği gibi, ayrı şekilde kullanılabilir. Psikolojik hastalıklarda ilaç kullanımına karşı isteksizlik olması, ruhsal hallerini değiştirmek için kullandıkları alkol ve uyuşturucu maddeler neden olmaktadır. Bunların kullanılması geçici iyilik yapması ve bağımlılığa neden olması yüzünden, hastalar ilaç kullanmak istemezler. Ancak ilaçlar uygun dozlarda ve sürelerde kullanıldığında kalıcı iyileşme sağlamaktadır. Psikolojik hastalıkların tedavisinde psikoterapinin etkisi oldukça fazladır. Psikoterapi ve ilaç tedavisi birbirini tamamlayan ve genellikle beraber uygulanması gereken tedavi yöntemleridir. Psikoterapi hastaları iyileştirirken, beyin hücrelerinin işlevlerini olumlu olarak etkileyerek, iyileşme sağlamaktadır. Hastalarda en iyi sonuç psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte kullanılmasıyla alınmaktadır. Bu nedenle doğru kararın verilmesi önemlidir.

Psikoterapi nedir ve nasıl uygulanır?

Psikoterapi hastaların duygusal ve akli sorunlarında yardımcı olan bir tedavi şeklidir. Günlük sorunlarda hastanın yakınları, arkadaşları kendisine yüzeysel olarak yardımcı olabilirler. Bunlar geçici ya da küçük sorunlarda etkili olabilir. Psikoterapinin amacı insanların kendilerini tanımasını sağlamak, karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmelerini sağlamak, yol göstermek, kişilerle ilişkilerini düzeltmektir. Ayrıca kişilerde olan ruhsal hastalıkları tedavi etme ve hastalığı ortadan kaldırma hedeflenmektedir. Ruhsal hastalıklarda uygulanan psikoterapinin süresi, sorunlara bağlı olarak değişir. Tedaviyi uygulayan psikiyatrist hastanın savunma duvarını deşmeden, hastanın farkında olmadığı gizli iç düşüncelerine inmeden tedavinin süresi belirlenemez. Bu yüzden tedavinin başında bunun ne kadar devam edeceği bilinmez. Hastanın tedaviye verdiği cevap, tedavi olmayı istemesi sürenin uzunluğuna etki eder. Hastaların çoğu tedaviye ne kadar karşı koyduğunun farkında olmaz. Hastanın yaşı ve zekâ durumu bunda etkili olur. Zekası yerinde olan bir hasta iyileşme yolunda daha fazla istek gösterir ve azimli olabilir. Bu da tedavi süresini kısaltır. Ancak psikoterapi birkaç haftada sonuç alınabilecek bir tedavi yolu değildir. Bazı hastalarda sonuç alabilmek için yılların geçmesi gerekebilir.

Psikolojik tedavi sırasında ilaçlar nasıl kullanılmalıdır?

Ruhsal hastalığın tedavisi sırasında mutlaka doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Kulaktan dolma ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaçların dozu ve kullanım süresi sadece doktorun önerisiyle uygulanmalıdır. Beynin işlevselliğinin sağlanması için ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
" } ] }