{ "title": "Ruhsal Sıkıntı", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/ruhsal-sikinti.jpg", "date": "21.01.2024 07:34:48", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Ruhsal sıkıntı (Depresyon), günlük karşılaşacağınız sık kelimelerden biridir. Nedir bu ruhsal sıkıntı? İnsanda neden meydana gelmektedir? Çok miktarda duygunun aynı anda ve o anda istenmeyen ruh halini vurgulamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu ruhsal sıkıntı insanın her yaşında karşılaşabileceği bir durum olmakla beraber majör ruhsal sıkıntı nöbetler ile gelen ve tamamen düzelebilen bir özelliğe sahiptir. Çoğu insan bu durum ile yüzleşebilir. Psikiyatrik rahatsızlıklarda en çok karşılaşılabilen bir durumdur. Erkeklerin %10'u ve kadınların da %20'si ruhsal sıkıntı yaşadığı, yapılan araştırmalarca saptanmıştır.

Ruhsal sıkıntı yaşayan insanlarda görülebilecek belirtiler; karamsarlık, umutsuzluk duyguları, elem ile keder; öncesinde zevk aldığı etkinliklerden zevk almama durumu ve hiçbir şeyden zevk almama durumudur.

Depresyondaki bir kişi çevresine ve doktora; “çok üzgünüm, sanki daha önceki kişilik yapımı kaybettim. Hiçbir şeyden zevk alamıyorum. Bu sıkıntı, keder bitmeyecek gibi. Hayat bana göre ağır geliyor. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Kendimi yorgun ve bitmiş hissediyorum. Sabırsız, tahammülsüz bir kişi oldum. Kimse gelsin gitsin veya benle sohbet etsin istemiyorum. Sessiz bir odada yalnız başıma kalmak istiyorum. Evlatlarıma bakamıyorum; bazı zamanlar onları boğasım bile geliyor. Bazı zamanlar da artık yaşamanın bir anlamı kalmadı diye düşünmekteyim. Bir şey öğrenemiyorum, her şeyi unutuyorum. Bazı zamanlar sebepsiz yere ağlıyorum. Çok sıkılıyorum, daralıyorum, baş ağrılarım çoğaldı. İştahtan kesildim, çok kilo verdim. Uykuya dalmakta zorlanıyorum, bazen erkenden sıkıntıyla uyanıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Karar vermekte zorlanıyorum. ” şeklinde yakınmada bulunur.

Uluslararası Depresyonlara engel olma ve tedavi komitesinin ruhsal sıkıntı hastaların tanınması amacı ile hazırladığı tanı ölçütlerinden yola çıkarak hazırlanmış olan maddelerin 4-5 tanesine evet diyorsanız ruhsal sıkıntınız olabilir.
Ruhsal sıkıntısı olan bir insandan; düşünce ve duygu, davranış ve biyolojik yaşamsal fonksiyonlarda değişmeler olur.

Duygu Halindeki Değişiklikler

" } ] }