{ "title": "Sinir Sıkışması Tedavisi", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/sinir-sikismasi-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 02:00:55", "author": "Nazım", "article": [ { "article": "
Sinir sıkışması tedavisi, sinirler cildin yüzeye yakın olan yerlerinden geçtikleri bölgelerde bir tünelin ya da koruyucu kılıfın içinden geçerler. Örneğin dirsekte iç tarafta elinizle bile fark edebileceğiniz tünelden geçen ulnar sinir dirseğin aldığı darbelerden etkilendiğinde, sinirde oluşan ödeme bağlı olarak içinde bulunduğu tünelde sıkışır. Bu problemin devamı halinde sinirin üzerinde olan koruyucu tabaka olan miyelin el bileğiyle, dirseğin hareketlerinden oluşan sürtünmeyle aşınabilir. Bu durumda sinirde kalıcı hasarlar oluşabilir. Hastada el kaslarında zayıflama, hareketlerde zorlanma gibi etkiler meydana gelir. Elde ve parmaklarda şikâyetler oluşur. Motor ve his duyusu ile alakalı sorunlar yaşanmaya başlar. Dirsekte iç kısımda gerginlik, ellerde geceleri artan küçük ve yüzük parmakta uyuşma, kavramada güçsüzlük, dirseğin uzun süre katlı kalmasında uyuşma, kolun iç tarafında ağrı gibi şikâyetler baş gösterir. Bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi planlaması muayenede kasların eriyip, erimemesine göre düzenlenir. Kaslar eridikçe içi boşalır. Bu durumda hastalar parmaklarını bükemez, ellerini yumruk yapamaz. Tedavide sinirler kurtarılmış olsa da kas olmadığından ya da zayıfladığından hastanın gücü yerinde olmaz. Kasların erimesinden sonra, eski haline döndürülebilmesi için, vücudun yeterli enerjiyi geçirebilmesi gerekir. Bu süreçte en az 3-6 ay kadar sürebilir. Bu yüzden kasları çalıştırmak için egzersiz programı uygulanmalıdır. İlerleyen aşamalarda kalıcı olan hasarların engellenmesi için belirtilerin başlangıcında müdahale edilmelidir. Bu tedaviler cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle sağlanabilir. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda ödem oluşabileceğinden, kalıcı darlıklar ve cerrahi girişim kaçınılmaz olur. Fakat cerrahi girişim her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle ortaya çıkan semptomlar iyi değerlendirilerek, erken dönemde fizik tedavi uzmanına gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.

Sinir sıkışmasının cerrahi olmayan tedavi yöntemleri nelerdir?
Sinir sıkışmasının ilaç, ortopedik malzemeler ve fizik tedavi ile tedavi edilmesi

Devamlı olarak yapılan hareketlerle bilekte, dirsekte olan sinir sıkışmasını engellemek için bazı ortopedik malzemeler kullanılabilir. Bunun yanında uygulanacak ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri hastalara fayda sağlayabilir. Özellikle son yıllarda yaygınlaşan manuel yani elle yapılan fizik tedaviler sinir sıkışmasının tedavisi üzerinde etkili olmaktadır.

Sinir sıkışmasının cerrahi tedavi yöntemi

Uygulanacak konservatif tedaviyle kaslarda oluşan güçsüzlük ortadan kaldırılamazsa ya da ağrılar devam ederse hastaya daha ileri tetkikler yapılarak, iyileşme sağlamak amacıyla cerrahi tedavi planı yapılır. Cerrahi tedaviler oldukça fazladır. Ancak en fazla kullanılan yöntemde anterior submuscular transpozisyon adındaki sinirin geçtiği kemik tünelin arkadan ön tarafa alınması yöntemi kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi sonrası hasta için rehabilitasyon programı yapılarak, elin kaybettiği gücü yeniden kazanması amaçlanır.
" } ] }