{ "title": "Sinir Ucu İltihabı", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/sinir-ucu-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 00:39:43", "author": "Riyazet", "article": [ { "article": "
Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacakların üst tarafını etkilemektedir. Periferik sinir sistemi beynin organlar, kaslar, deri ve kan damarları arasında iletişimi sağlayan bir sistemdir. Beynin verdiği emirler motor sinirleriyle iletilir ve aynı yolla bilgiler beyne getirilir. Periferik nöropati, beyin sapı ile omurilikten çıkıp vücuda yayılan duyusal, motor ve otonomik sinir hücrelerinin yapısında ya da fonksiyonlarındaki bozukluktur. Nöron tipleri beraber etkilenebildiği gibi, seçici olarak etkilenme olabilir. Hastalığın birçok nedeni olsa da buna en çok neden olan etken şeker hastalığıdır. Şeker hastalarının yarısından fazlası nöropati hastasıdır. Nöropati oluşumunun nedeni tam olarak bilinmese de kan şekeri yüksekliği ya da insülin yetersizliğinin hastalık oluşumunda etken olduğu düşünülmektedir. Şekerin sinirlerde birikimi, hemoglobin değerlerinin yüksekliği nöropati gelişimine sebep olabilir.

Sinir ucu iltihabı belirtileri nedir?

Rahatsızlık elleri ya da ayakları ilgilendiren sinir liflerini tutarsa uyuşma, halsizlik, karıncalanma, kas kaybı ve ağrı meydana gelir. Nöropati belirtileri arasında uyuşukluk, yanma gibi hafif semptomlar dışında, hissizlik ve geceleri artan ağrılar gibi ağır etkiler meydana gelebilir. Ataklar saatlerce sürebildiği gibi, aylarca ve yıllarca devam edebilir. Ayak kaslarını tuttuğunda kas zayıflığı olacağından, ayak tabanındaki ağırlık dağılımı bozulur. Vücudun ağırlığı ön tarafta taşındığından, burada kalın bir nasır oluşur. Hareket sırasında nasır ve kemik arasındaki dokularda ülser gelişimi meydana gelebilir. Hastaların bunu algılayamaması nedeniyle ayak ağrılarında artış gözlenir. Rahatsızlık terleme azlığına neden olduğundan, ciltte kuruluk ve çatlamalara sebep olarak yaraların gelişiminde etken olur. Sinir ucu iltihabının otonom sinirleri tutarak, sessiz bir gelişim göstermesi otonom nöropati olarak adlandırılır. Rahatsızlığın erken tanısı sinirlerin harabiyetine engel olabilir veya yavaşlatabilir. Rahatsızlığın sindirim sistemini etkilemesi halinde mide bulantısı, ishal ve midede dolgunluk yaşanabilir. Üreme organlarının etkilenmesi halinde erkeklerde iktidarsızlık, bayanlarda orgazm zorluğu görülebilir. İdrar kesesinin etkilenmesi halinde ağrı ve baskı hissetmeden uzun süre idrarı tutma, idrar çıkışında zorlanma ya da sıkça idrara çıkma belirtileri görülebilir. Kalbi besleyen sinirlerin etkilenmesi halinde önemli sorunlar meydana gelebilir. Kalpte ağrı hissi yok olabilir. Bu durum kalp krizinin belirtilerini hissetmemeye sebep olabilir.

Sinir ucu iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlık için belirtilere yönelik destekleyici tedavi uygulanır. Hastalarda meydana gelen duyu kayıpları belirti vermediğinden, bunların bakımı konusunda hasta eğitiminin yapılması ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi gerekir. Ağır vakalarda ağrı kesiciler kullanılabilir. Tedaviye cevap vermeyen hastalarda sinir lifleri için etkili, antidepresan ve antikonvülzif ilaçlar kullanılabilir. Sinir hasarının olmasından sonra bunu onarmak için kesin bir tedavi yolu yoktur. Ancak alternatif tedaviler uygulanmaktadır.

Sinir ucu iltihabına bağlı olarak duyu kaybı oluşması durumunda dikkat edilmesi gerekenler nedir?
" } ] }