{ "title": "Sosyal Fobi Nedir", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/sosyal-fobi-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 13:03:05", "author": "Nadiye", "article": [ { "article": "Sosyal fobi, başkaları tarafından gözetlenme hissiyatı veren ve küçük düşme korkusu yaşatan psikolojik bir hastalıktır. Dünya toplumlarında her 10 kişiden birinin kesinlikle başından geçen bir hastalık çeşididir. Genellikle ergenlik çağında, 10-17 yaşlarında sıkça görülmektedir. Bu yaşlarda tedavi edilmediği sürece ömür boyu sürebilir. Sosyal fobi, sosyal bir ortama giren kişinin, başkaları tarafından yargılanacağı kaygısı taşımasıyla oluşur. Bu yüzden dolayı, yapacakları her şeyi çekinerek yaparlar veya yapmaktan kaçınırlar. Çünkü başkalarının kendileri hakkında olumsuz yorumlar yapacağını veya düşüneceğini endişe ederler. Örneğin, kalabalık bir ortamda konuşmaktan çekinirler veya kalabalık bir ortamda herkesin onu izlediğini düşünerek, yemek yemezler. Sosyal fobi, halk arasında çekingenlik olarak veya panik atak olarak adlandırılmaktadır.

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?
Sosyal Fobi Belirtilerinin Etkisini Gösterdiği Sosyal Durumlar
Sosyal Fobi Neden Olur?
Sosyal Fobinin Neden Olduğu Olumsuz Davranışlar
Sosyal Fobi Tedavi Edilebilir mi?

Sosyal fobi, utangaçlık duygusundan ziyade tıbbi bir rahatsızlıktır. Ciddiye alınmadığı zaman kişinin yaşamını etkileyecek kadar ciddi bir hastalıktır. İlaç tedavisi ve davranış tedavisi (Psikoterapi) gibi yöntemler uygulanarak tedavisi mümkündür. Her iki yöntem aynı anda uygulandığında daha iyi sonuçlara ulaşılabilir. Sadece ilaç tedavisi ya da sadece psikoterapi yöntemi seçilmemelidir. İlaç tedavisinin ilk günlerinde baş ağrısı, uyku bozukluğu, mide bulantısı gibi yan etkiler yaşanabilir. İlaç bağımlılığı yapmaz ve kalıcı olumsuz etkiler bırakmaz. İlaç en az 10 haftalık bir kullanımdan sonra etkisini göstermeye başlar ve tedavisi yaklaşık 1 yıl sürmektedir.

Psikoterapi yöntemi kullanılarak tedavisinde kaygı duygularından yola çıkılır ve bu kaygılarla başa çıkmanın, bu kaygıların önüne geçmenin yolları uygulamalı olarak yapılır. Hangi davranış sonrasında, hangi kaygıyı taşıdığı gözlemlenir ve buna çözüm üretilir. Kaygıların üstüne gidilir. Ayrıca psikoterapi tedavi yönteminde birey, aile veya grup halinde de katılabilir.
" } ] }