{ "title": "Tik", "image": "https://www.psikolojik.gen.tr/images/tik.gif", "date": "19.01.2024 02:18:52", "author": "Periz", "article": [ { "article": "
Tik, kişilerde istem dışı ve aniden kendini gösteren ve belirli özelliklerle tanımlanabilen, herhangi bir amaca hizmet etmeyen kas kasılmalarıdır. Bu hareketler genellikle refleks şeklinde ve farkında olmadan yapılır.

Tik nerelerde daha fazla görülür?
Tik neden olur?

Tikler kişinin duygusal durumuyla yakın ilişki halindedir. Bunların ortaya çıkması genellikle aşırı heyecan, irkilme, korku gibi duyguların devamında olur. Tik gelişimine uygun olan kişiler genellikle kaygılı, tedirgin ve gergin yapıdadır. Bu kişilerin aileleri ise kuralcı ve titiz yapıdadır. Çocukları sıkı bir denetim altında tutarlar. Bu şekilde yetişen kişiler olaylara tepki olarak tik geliştirirler. Kişilerde üzücü bir olay, bir kaza, ameliyat geçirme gibi olaylarda tik geliştirebilir. Tiklerin oluşma nedenleri arasında taklit etme içgüdüsü de vardır. Çocuklar küçük yaşlarda anne babasını ya da öğretmenlerinin hareketlerini taklit etme alışkanlığı zamanla tik haline dönüşebilir. Tik tamamlanmamış olan bir fiilin temsilcisi olabilir. Kişiler tamamlanmayan fiili istenmeyen davranış olduğundan açıklayamaz. Bunu bilinçaltı dürtüleri sayesinde dışlar. Yani saldırgan bu hareketi yapmamak için, sürekli olarak el ve kol hareketi yaparak tik geliştirir.

Tikleri düzeltmek için alınacak önlemler nelerdir?

Küçük çaplı tikler genellikle geçici olur. Bunlar için özel bir bakım gerekmez. Ciddi sayılan tiklerin devamlılığı bulunmaktadır. Bunların ailede ve çevrede olan sebepleri belirlenerek, ortadan kaldırılması için tedbirler alınmalıdır.
" } ] }